Doi dintre angajaţii PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firmă de audit şi consultanţă din lume, vor fi primii din lume care vor afla care sunt câştigătorii premiilor Oscar din acest an, 2010 fiind cel de-al 76-lea an în care compania gestionează procesul de vot al membrilor Academiei Americane de Artă şi Ştiinţe pentru acordarea premiilor Oscar.

Brad Oltmanns şi Rick Rosas vor duce mai departe tradiţia de a conduce procesul de numărare a voturilor şi vor fi singurii doi oameni din lume care vor cunoaşte identitatea câştigătorilor premiilor Oscar înaintea celei de-a 82 ceremonii anuale de decernare a premiilor Oscar, care se va desfăşura duminică 7 martie.  

“Încrederea şi integritatea au stat la baza relaţiei noastre cu PricewaterhouseCoopers timp de 76 de ani”, a declarat Tom Sherak, Preşedintele Academiei. “Aşteptăm cu nerăbdare realizările de excepţie ale industriei cinematografice, cu PwC drept partenerul nostru în desfăşurarea procesului de vot pentru mulţi ani de acum înainte”, a mai spus acesta.

Pe parcursul celor 76 de ani, procesul de vot a rămas acelaşi şi nu a existat niciodată vreo încălcare a standardelor de securitate şi confidenţialitate.

Pentru prima dată din 1943, numărul filmelor nominalizate la categoria Cel mai Bun Film a fost extins de la 5 la 10. Nominalizările au fost decise şi câştigătorul va fi selectat prin procedura sistemului de vot preferenţial.

„Deşi regulile de vot s-au schimbat pentru categoria Cel Mai bun Film, scopurile noastre rămân în esenţă aceleaşi – să asigurăm acurateţea, obiectivitatea şi confidenţialitatea procesului de vot”, a declarat Brad Oltmanns, cel care a coordonat procesele de vot ale Academiei începând cu anul 2004.

Pentru a asigura confidenţialitatea deplină, Oltmanns şi Rosas au condus grupul de contabili care lucrează la proiect dintr-un loc ultra-secret.

Cum funcţionează sistemul de vot pentru premiile Oscar

Formularele de nominalizare au fost trimise către cei 5.777 de membri cu drept de vot ai Academiei pe 28 decembrie 2009, iar voturile acestora trebuiau expediate până la 23 ianuarie 2010. După zece zile, pe 2 februarie, au fost anunţaţi nominalizaţii. Formularele pentru voturile finale au fost trimise pe 10 februarie 2010 şi au fost expediate până pe 2 martie 2010.

Toate buletinele de vot completate sunt livrate către PricewaterhouseCoopers. Responsabilii de procesul de numărare a voturilor clasifică în mod manual răspunsurile în concordanţă cu regulile Academiei. Ca măsură de precauţie, două seturi complete de plicuri cu numele câştigătorilor sunt pregătite şi aduse de partenerii PricewaterhouseCoopers la ceremonie pe două rute separate secrete. Ca o măsură suplimentară de precauţie, responsabilii procesului de numărare a voturilor memorează de asemenea numele câştigătorilor.

Identitatea câştigătorilor premiilor Oscar este păstrată confidenţială până aceştia sunt anunţaţi în timpul transmisiunii în direct. În timpul ceremoniei de decernare, Oltmanns şi Rosas rămân în culise şi înmânează plicurile prezentatorilor chiar înainte ca aceştia să intre pe scenă.

În cei 76 de ani de numărare a voturilor pentru premiile Oscar, PwC a numărat peste 450.000 de buletine de vot. Numărul de plicuri cu câştigători livrate a fost de 2.550 iar timpul de muncă a însumat 1.700 de ore.

PwC a mai anunţat că numărul zilelor necesare pentru numărarea manuală a voturilor pentru nominalizări este de 7, în timp ce voturile finale se numără în trei zile.