Anul viitor, BCE va analiza bilanţurile contabile ale principalelor bănci din zona euro, un proces la sfârşitul căruia BCE ar putea ajunge la concluzia că băncile nu au pus deoparte suficiente fonduri pentru a face faţă creditelor neperformante. În alte părţi din Europa, în special în Elveţia şi Marea Britanie, organismele naţionale de reglementare au impus noi norme de capitalizare care obligă băncile să deţină un procent mai mare de active de calitate ridicată.

‘Băncile europene se confruntă o nouă perioadă de câţiva ani turbulenţi’, a declarat Miles Kennedy, partener la PwC. ‘Pentru băncile din afara ariei de acţiune a BCE, provocările sunt la fel de intense’, a adăugat Miles Kennedy.

PWC susţine că băncile ar putea să acopere o parte din gaura de capital prin măsuri proprii, de exemplu prin vânzarea de active, însă chiar şi aşa vor fi nevoite să strângă aproximativ 180 de miliarde de euro din vânzarea de noi acţiuni.

‘Ne aşteptăm ca 2014 să marcheze o modificare a accentului dinspre deleverage pe partea de active, vânzarea şi scăderea gradului de risc a activelor, spre deleverage pe partea de pasive, prin strângere de capital şi restructurare’ a apreciat Miles Kennedy.

Testele de stres derulate de BCE, care vor avea loc înainte ca BCE să preia funcţia de supervizor financiar în zona euro la finele lui 2014, sunt etichetate ca cea mai dură analiză la care au fost supuse băncile din zona euro, în ideea de a înlătura îngrijorările investitorilor legate de sănătatea sectorului bancar.

SURSA: Agerpres