Taxa pe valoarea adăugată ar putea creşte în acest an la 20% sau chiar 21%, consideră Peter de Ruiter, reprezentantul PricewaterhouseCoopers (PwC) în România, care arată că o astfel de măsură va avea „efecte uriaşe” asupra creşterii veniturilor bugetare.

„Aţi fi surprinşi să vedeţi ce-ar putea însemna o creştere a TVA cu 1% pentru buget. Efectul direct al creşterii TVA cu 1% este uriaş: veniturile bugetare vor creşte chiar din luna următoare aplicării, iar pentru mediul de business efectele negative vor fi vizibile doar pe termen scurt”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC în România.

Ruiter a arătat că pe termen lung efectele vor fi doar pozitive, întrucât populaţia se va obişnui cu noua taxă.

Totodată, el a explicat că în acest moment guvernul este limitat în a mări TVA cu o valoare mai mare, iar dacă va exista o creştere în acest an, aceasta va fi la un nivel de 20% sau 21%.

Ruiter a adăugat că cele mai multe ţări din zona Europei Centrale şi de Est au un nivel al taxei pe valoarea adăugată în jur la 20%.

Pe de altă parte, avocatul Gabriel Biriş, Managing Partner Biriş & Goran, nu crede că va fi nevoie de o astfel de măsură şi consideră că majorarea TVA-ului ar putea duce la scăderea consumului şi, implicit, la creşterea costului vieţii. „Sper că (TVA – n.r.) nu va fi majorată şi că Dumnezeu îi va da guvernului mintea de pe urmă. (…) TVA ia de la toţi. Creşte costul vieţii, iar astfel de măsuri sunt cele mai rele pentru consum”, a spus Biriş.

SURSA:Mediafax