Bani ai clienţilor ţinuţi în conturile societăţii de brokeraj, plăţi efectuate direct din casierie, acţiuni vândute pe bază de procuri false, cumpărări de acţiuni fără ca beneficiarii să aibă bani în cont, manipularea pieţei prin tranzacţii cross… Se întâmplă (încă) în România.

Cazul recent al ofertei publice iniţiale a Alumil Rom Industry ridică un serios semn de întrebare asupra metodelor de lucru ale societăţilor de servicii de investiţii financiare (SSIF) din România. Cu atât mai mult cu cât, din cele 16 societăţi care au subscris acţiuni peste sumele pe care clienţii lor le aveau în cont, o parte sunt în topul celor mai mari companii de intermediere. Anul 2006 a adus, în afară de scandalul de la sfârşit, şi alte motive pentru care CNVM  a arătat cartonaşe galbene SSIF-urilor. Comisia a dat nu mai puţin de 46 de amenzi şi 36 de avertismente către persoane sau companii din piaţa de capital, în urma sesizării unor situaţii în neregulă sau după controale de rutină efectuate la societăţile de brokeraj.

Cei mai afectaţi de aceste sancţiuni au fost, de departe, cei din conducerile firmelor de brokeraj, care au încasat 35 de amenzi şi avertismente, însumând 100.500 de lei. Următorii la rând au fost reprezentanţii compartimentului de control intern, cu 25 de sancţiuni, în valoare totală de 25.500 de lei, şi brokerii, cu 18 amenzi şi avertismente. Totalul amenzilor în cazul brokerilor a fost mult mai mic, 13.500 de lei. Au fost şi două SSIF-uri care au primit amenzi: Dorinvest (de două ori chiar) şi Mobinvest. Suma acestora este însă destul de mare, 23.493 de lei. Motivele cele mai des întâlnite pentru acordarea de sancţiuni au fost lipsa unor elemente obligatorii din contractele încheiate cu clienţii, ordine de tranzacţionare incomplete, netransmiterea acestora către clienţi şi rapoartele incomplete sau trimise cu întârziere la CNVM.
Nu au lipsit însă nici fapte ceva mai grave, cum ar fi folosirea de către societăţi de brokeraj în tranzacţii proprii a banilor din conturile clienţilor, tranzacţii efectuate pe baza unor împuterniciri false sau conturi deschise în numele unor persoane juridice fără ca persoanele care au solicitat acest lucru să aibă împuternicire din partea respectivelor firme.

Anul 2007 a adus şi el, încă de la început, câteva sancţiuni. Pe 15 ianuarie, au primit avertismente reprezentantul compartimentului de control intern al G.M. Invest şi directorul general al Pioneer Asset Management pentru câteva abateri mai mici. În aceeaşi zi, au venit şi primele amenzi ale anului, date către trei reprezentanţi ai Eldainvest. Între altele, Eldainvest nu a notificat la CNVM şi la Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) câteva tranzacţii legate între ele efectuate de un client anul trecut, în scopul subscrierii la oferta publică a Transelectrica. Clientul respectiv a plătit în şase tranşe o sumă totală de 150.800 de lei (două tranşe de 34.000 şi alte patru mai mici) pentru a se evita raportarea respectivelor sume la ONPCSB, în condiţiile în care orice tranzacţie peste 10.000 de euro (echivalentul de atunci a circa 35.000 de lei) trebuie raportată. 

82
de amenzi şi avertismente a dat anul trecut Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare către societăţi de brokeraj, de administrare a investiţiilor şi case de compensaţie. Cea mai mare parte, atât ca număr, cât şi ca valoare, a mers către firme din Transilvania