Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, pretinde că mărirea pensiilor nu este o măsură electorală, deşi recunoaşte că poziţia Guvernului i-a făcut mult mai fericiţi pe pensionari decât atitudinea reticentă a preşedintelui Băsescu. Crede că Statul nu va avea probleme să găsească încă 7,7 miliarde de lei, bani pe care, deşi acum nu îi are, îi va strânge din creşterea numărului locurilor de muncă, a salariilor şi a economiei în general.
Capital: Din ce surse va fi susţinută creşterea pensiilor?
Paul Păcuraru: În primul rând, datorită creşterii economice, bugetul de asigurări sociale, pe cele două canale, creşterea numărului locurilor de muncă şi creşterea salarială, s-a majorat de la an la an. Astfel, bugetul în interior permite creşteri. În al doilea rând, am închis anul 2006 cu un excedent de circa 573 milioane de euro. La jumătatea lui 2007, suntem pe un excedent de 250 milioane de euro. Dacă nu se va întâmpla nicio furtună, vom închide anul undeva la 550 milioane de euro. Cumulat cu excedentul anului trecut, vom avea aproximativ 1,1 miliarde euro. Sigur că asta nu este neapărat o sursă. Alta este creşterea salariilor cu minimum 10% pe contracte, anul viitor, ceea ce va conduce la creşteri de contribuţii. Adăugând creşterea numărului de salariaţi cu circa 2-3% şi îmbunătăţirea colectării, banii din aceste surse vor ajunge la două miliarde de euro. Contăm pe îmbunătăţirea gradului de colectare a contribuţiilor, deşi avem o problemă din 2004, când colectarea a fost transferată de la Casa de Pensii la ANAF. Datorită centralizării colectării la ANAF, din situaţia de excedent la nivelul caselor teritoriale de pensii s-a ajuns la deficit. De ce? Pentru că Ministerul Finanţelor a fost mai înclinat să se uite pe impozitele datorate Fiscului – TVA, accize, impozit pe profit -– şi în ultimul plan a avut în vedere încasarea la bugetul asigurărilor sociale. Noi vrem să o punem pe primul loc în lista de priorităţi.
Capital: Alte surse pentru creşterea pensiilor?
Paul Păcuraru: O altă sursă provine din lărgirea bazei de impunere a contribuţiilor angajaţilor pentru toate tipurile de buget: asigurări sociale şi de şomaj. După evaluările mele, sunt estimate a se realiza circa 1.919 milioane de lei. Mai avem o sursă de 100 de milioane de euro din eliminarea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pe economie la care se calculează contribuţiile sociale. Toate acestea ne duc undeva la aproximativ 6.238 de milioane lei. Adică o bună parte, dar nu totul, din ceea ce ne este necesar pentru a acoperi efortul bugetului de asigurări. Potrivit estimărilor, efortul suplimentar este estimat undeva la 7.758 de milioane de lei. Asta înseamnă că mai avem o lipsă de 1.337 milioane de lei, pe care eu cred că, dacă nu o vom acoperi în interior, vom apela la bugetul de stat. Mie mi se pare firesc, pentru că problema pensiilor şi a umilinţei pensionarilor este o prioritate pentru toată lumea.
Capital: În piaţă se vorbeşte deja despre efecte colaterale negative în zona pensiilor private.
Paul Păcuraru: Nu cred că există efecte colaterale. Fundamentarea noastră a luat în calcul transferul spre administrare privată a celor două procente din cota de contribuţie a angajatului la pensia publică. Temerea mea mare nu sunt îngrijorările din piaţă privind sursele, ci punerea la punct a celor două sisteme informatice pentru Casa de Pensii şi ANAF. Acum, cele două sisteme nu sunt compatibile şi nici nu cred că de azi pe mâine se vor putea compatibiliza.
Capital: Preşedintele Traian Băsescu a declarat că prioritatea zero a României este educaţia, sănătatea şi nu pensiile.
Paul Păcuraru: Părerile mele diferă vizibil de cele ale preşedintelui. Pe mine mă amuză chiar că ceea ce până acum au păţit partidele şi Guvernul, acum începe să păţească şi populaţia. Punerea fiecărui lucru care se face sub semnul întrebării, pentru că domnia sa vrea altceva. Banii pentru educaţie nu vor fi afectaţi. Am auzit discursurile liderilor asociaţiilor de pensionari, îngrijoraţi de opiniile dânsului şi foarte fericiţi de poziţia Guvernului.
Capital: Nu are o astfel de decizie iz electoral?
Paul Păcuraru: Iz electoral are tot ce se întâmplă într-o ţară, din moment ce domnul preşedinte este într-o campanie permanentă, până şi în subiectul acesta. După ştiinţa mea, atunci când vor fi alegerile parlamentare, acelea care interesează cu adevărat, pensionarii vor fi şi uitat de mult de această majorare.
Capital: Cum comentaţi criza forţei de muncă?
Paul Păcuraru: Cred că avem două bazine importante, pe care trebuie să le exploatăm mai bine. E vorba de forţa de muncă ce vine din şcoală, din sistemul universitar şi preuniversitar. Aici, cea mai bună exploatare înseamnă mai buna corelare cu piaţa muncii. Al doilea mare bazin este în mediul rural.
Capital: Executivul a iniţiat un program prin care încearcă să aducă acasă lucrătorii din străinătate. Vor putea primi în ţară salarii echivalente celor de acum?
Paul Păcuraru: Salarii echivalente, nu. Dar ne integrăm. Am şi o sursă de inspiraţie – compania Pirelli din Slatina, care se confruntă cu deficit de forţă de muncă şi încearcă să-i aducă pe românii din Italia acasă, pentru că le este mai lesne să lucreze cu ei. Ar fi foarte bine dacă am iniţia un program care să aducă o motivaţie suplimentară pentru a stopa migraţia. Printre componente, văd eventualitatea unor prime pentru calificare, recalificare sau reconversie profesională, indemnizaţii de transport, facilităţi pentru locuinţă. Eu am totuşi o rezervă. Nu sunt convins că un astfel de program va avea succes atâta timp cât motivaţia pecuniară subzistă şi în România nu sunt salariile din UE.
Capital: Ati depus un formular de angajare la Nokia. Aţi fost chemat la interviu?
Paul Păcuraru: Nu, pentru că cererea mea este valabilă de la terminarea mandatului. Mi-am exprimat opţiunea de a ocupa postul de manager resurse umane, sunt calificat în acest sens şi cred că experienţa din minister ar fi utilă Nokiei.
Capital: Vă retrageţi în 2008 din politică?
Paul Păcuraru: Nu pot să spun acum că este o declaraţie de retragere, dar că mă bate gândul, e o realitate.
Riscuri la pensiile private
«Temerea mea mare este punerea la punct a celor două sisteme informatice pentru Casa de Pensii şi ANAF. În momentul de faţă, nu sunt compatibile şi nici nu cred că de azi pe mâine se vor putea compatibiliza.»
De unde sunt aşteptaţi banii pentru pensii
573 MILIOANE DE EURO– excedent la bugetul asigurărilor sociale din 2006
550 MILIOANE DE EURO– excedent la bugetul asigurărilor sociale anticipat pentru 2007
900 MILIOANE DE EURO– din creşterea contribuţiilor, în urma majorării salariilor cu 10% pe contracte, anul viitor, a creşterii numărului de salariaţi cu circa 2-3%, şi prin îmbunătăţirea colectării. 613 milioane de euro sunt aşteptate din lărgirea bazei de impunere a contribuţiilor angajaţilor pentru toate tipurile de buget: asigurări sociale şi şomaj, iar alte 100 milioane de euro din eliminarea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pe economie la care se calculează contribuţiile sociale
420 MILIOANE DE EURO – transferuri de la bugetul de stat