Primul zbor de acest fel al companiei Qantas va decola pe data de 3 februarie din oraşul neozeelandez Auckland. Timp de 12 ore, pasagerii vor putea admira de la bordul unui avion Boeing 747-400 iceberg-urile antarctice, stâncile de pe coasta acestui continent, gheţarii imenşi şi lanţurile muntoase spectaculoase, cele mai multe dintre ele niciodată vizitate de om.
Acesta va fi primul avion care va zbura deasupra Antarcticii decolând din Noua Zeelandă după catastrofa de pe data de 28 noiembrie 1979, când un avion DC-10 al companiei Air New Zeeland, ce efectua un astfel de zbor de agrement, s-a izbit de muntele Erebus, toţi cei 257 de pasageri şi membri ai echipajului pierzându-şi viaţa. Potrivit concluziilor anchetei, echipajul ar fi primit coordonate greşite din cauza cărora a direcţionat avionul către muntele Erebus, care nu putea fi văzut din cauza condiţiilor meteo. Noile zboruri vor evita zona acestui munte.
Până în prezent zboruri de agrement deasupra Antarcticii au fost efectuate numai din Australia, în ultimii 18 ani circa 31.000 de pasageri având ocazia să vadă continentul alb în 110 astfel de călătorii.
Preţul unui bilet pentru un zbor deasupra Antarcticii la bordul avioanelor companiei Qantas începe de la 1.600 de dolari neozeelandezi (circa 1.273 dolari americani) pentru clasa economică şi ajunge la 9.300 de dolari neozeelandezi (circa 7.440 de dolari americani) pentru clasa ‘ice’.
Sursa: Agerpres