Premierul ceh Petr Necas a confirmat miercuri că Qatar Airways şi Korean Air sunt interesate de preluarea CSA. "Se poartă discuţii şi dacă aceste discuţii vor avea succes, atunci guvernul ar putea lua o decizie de privatizare în lunile aprilie sau mai", a declarat Petr Necas.

La rândul său, ministrul ceh de finanţe, Miroslav Kalousek, a declarat că ofertele preliminare sunt aşteptate până la finele lunii ianuarie iar ofertele definitive, care să includă şi preţul, ar trebui depuse până la finele lunii februarie 2013.

În luna noiembrie, autorităţile de la Praga au invitat cele mai mari 50 de companii aeriene din lume să-şi exprime interesul faţă de privatizarea companiei aeriene cehe CSA. Guvernul ceh ar prefera ca Czech Airilines să fie preluată de un partener strategic din sectorul aerian mai degrabă decât de un investitor financiar.
Guvernul ceh a mai încercat odată să privatizeze CSA în anul 2009, însă tranzacţia a eşuat după ce singura ofertă primită a fost considerată prea mică. Premierul Necas a declarat că guvernul său este gata să ia o decizie similară dacă nu va primi o ofertă convenabilă.

CSA este deţinută de holdingul de stat Cesky Aeroholding, care deţine şi Aeroportul Internaţional din Praga. În 2011, CSA a înregistrat pierderi de 241 milioane coroane (9,5 milioane euro).
Sursa: Agerpres