Emiratul Qatarul a semnat, marţi, 29 noiembrie, un acord de export de gaze naturale lichefiate către Germania. Contractul încheiat între cele două state are o durată de 15 ani, a relatat agenția de presă Reuters. Conform acordului, Germania va primi în fiecare an câte două milioane de tone de gaze lichefiate, prin intermediul terminalului de gaze de la Brunsbuntell, din nordul Germaniei, începând cu anul 2026.

Germania este cea mai mare piaţă de gaze din Europa

Directorul QatarEnergy a evidențiat faptul că colaborarea dintre Germania și Qatar ce vizează furnizarea de gaze lichefiate va avea o durată de 15 ani, așa cum este menționat în parteneriatul semnat. „Acesta este primul acord de aprovizionare cu gaze lichefiate pe termen lung semnat cu Germania, cu o perioadă care se întinde pe cel puţin 15 ani, ceea ce contribuie la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei.”, a afirmat Saad al-Kaabi, directorul general de la firma QatarEnergy.

Gazele naturale lichefiate vor fi vândute de către firma QatarEnergy către firma americană Conoco Phillips. Ulterior, aceasta le va livra prin intermediul navelor până la terminalul Brunsbuettel, care, în prezent, este în proces de construcţie. „Germania este cea mai mare piaţă de gaze din Europa şi suntem decişi să îi sprijinim securitatea energetică.”, a adăugat Saad al-Kaabi.

Parteneriatul Germania – Qatar este primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field

Acordul semnat cu Germania, care vine la câteva zile după ce firma QatarEnergy a semnat un parteneriat de vânzare de gaze lichefiate pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec, este primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field, care este cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Planul de extindere a North Field cuprinde şase linii tehnologice de lichefiere şi purificare a gazelor. Acestea vor amplificat capacitatea de lichefiere a Qatarului până la 126 milioane tone în anul 2027, de la 77 de milioane de tone pe an în prezent. După declanșarea invaziei militare ruse împotriva Ucrainei, competiţia pe piaţa gazelor lichefiat s-a intensificat. Astfel, Europa a avutnevoie de cantităţi uriașe de GNL pentru a înlocui gazele naturale ruseşti livrate prin conducte şi care anterior asigurau aproape 40% din importurile continentului.