”Ministerul qatarez al Economiei şi Comerţului va emite în luna august 2016 un proiect de lege care va stabili coordonatele de punere în aplicare a parteneriatului public-privat (PPP). Respectivul proiect de lege ar urma să intre în vigoare la finele acestui an. Anterior, utilizarea parteneriatului public-privat s-a limitat la sectoarele utilităţi şi respectiv petrol şi gaze, urmând ca sfera sa să fie extinsă şi la sănătate, învăţământ şi sport. Legea PPP vine în contextul reformelor anunţate de guvern menite a reduce cheltuielile de la buget, a încuraja dezvoltarea sectorului privat şi a stimula diversificarea economică în contextul menţinerii la cote scăzute a preţurilor la hidrocarburi”, spune Neagu Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, o serie de schimbări, printre care cele care prevăd reducerea subvenţiilor sau preconizata introducere a unor taxe vor afecta companiile străine, făcând desfăşurarea unei afaceri mai costisitoare. ”Altele, precum legea PPP şi cea a noilor zone economice vor oferi mai multe oportunităţi oamenilor străini de afaceri. Qatarul va căuta să menţină în echilibru diversificarea şi tendinţele de creştere a veniturilor, cu menţinerea unui mediu de afaceri care să încurajeze investiţiile străine şi dezvoltarea sectorului privat. Qatarul a mai redactat, în 2013, un proiect de lege a PPP, având la acea vreme, ca obiective declarate, stimularea dezvoltării sectorului privat şi implicarea sa în proiecte cheie de infrastructură, care însă nu a trecut de respectivul stadiu”, menţionează sursa citată.
De asemenea, precizează că înţelegerile de tipul PPP vor permite Qatarului să ducă mai departe iniţiativele de dezvoltare planificate, îndeosebi în domeniile sănătate şi învăţământ, odată cu încurajarea dezvoltării sectorului privat şi reducerea cheltuielilor de la buget. ”Ministerul urmăreşte să finalizeze cadrul PPP până la finele lui 2016 şi să ofere oportunităţi în prima parte a lui 2017. Qatarul a planificat alocarea, în 2017, a 4,7 miliarde dolari pentru proiecte în învăţământ, respectiv 1,9 miliarde dolari pentru proiecte în sănătate, existând indici provizorii că investiţiile PPP ar putea fi dirijate spre aceste sectoare. Ritmul de schimbare a reglementărilor va creşte în următorii doi ani în condiţiile în care guvernul caută să diversifice sursele de venituri şi să reducă cheltuielile de la stat. Oricum, Qatarul este angajat pe calea dezvoltării economice şi diversificării, dincolo de sectorul energetic, iar noile reglementări sunt menite a le oferi investitorilor un mediu de afaceri favorabil”, conchide consilierul economic. (Sursa: Agerpres)