La ceremonia semnării contractului au asistat emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, şi preşedintele francez Francois Hollande. Acesta din urmă a declarat ulterior că nu a existat nici o 'contrapartidă' oferită de Franţa în schimbul achiziţiei avioanelor Rafale.
El a încercat astfel să dezmintă relatările din presă potrivit cărora compania aeriană Qatar Airways ar fi primit drepturi de trafic suplimentare în Franţa, respectiv permisiunea de a opera curse şi către Lyon şi Nisa, în afară de Paris, situaţie ce ar afecta interesele companiei naţionale franceze Air France, care oricum se confruntă cu numeroase dificultăţi. Hollande a admis că se poartă negocieri cu Qatarul şi cu privire la această problemă, dar a susţinut că între cele două chestiuni nu există nicio legătură.
Qatarul devine astfel a treia ţară, după Egipt şi India, care cumpără din Franţa acest tip de avion de vânătoare-bombardament pe care concernul Dassault Aviation s-a străduit mulţi ani să-l exporte, eşecurile succesive determinând la un moment dat guvernul de la Paris să vorbească despre posibilitatea scoaterii aparatului din producţie.
Pe lângă livrarea celor 24 de aparate (dintre care 6 sunt cu dublă comandă), contractul mai prevede opţiunea de achiziţie a încă 12 avioane de acelaşi tip.
În paralel, au fost semnate alte două contracte. Primul are un caracter strict confidenţial şi este legat de pregătirea a circa o sută de tehnicieni şi a 36 de piloţi qatarezi, precum şi instruirea ofiţerilor specializaţi în culegerea de informaţii. Cealaltă tranzacţie a fost încheiată de armata statului Qatar cu compania MBDA, furnizoarea sistemelor de rachete ce echipează avioanele Rafale.
Avioanele vor fi livrate începând din anul 2018. Potrivit agenţiei EFE, 80% din echipamentele militare achiziţionate de statul Qatar sunt de producţie franceză.AGERPRES