Tranzacţia-vedetă de ieri, prin care aproximativ 22% dintre acţiunile Flamingo au fost vândute pentru 5,1 milioane de lei, a avut în prim-plan fondul de investiţii QVT Fund, potrivit unei raportări remise BVB de intermediarul operaţiunii, firma de brokeraj KBC Securities. QVT, care se afla în litigiu cu restul acţionarilor Flamingo, a renunţat la toate acţiunile pe care le deţinea.

QVT Fund avea 21,96% din acţiunile retailerului IT, electronice şi de electrocasnice. Titlurile au fost vândute la preţul de 0,03 lei, similar cu ultima cotaţie a acţiunilor din şedinţa de vineri, de 0,03 lei.

Ieşirea QVT Fund din acţionariatul Flamingo a venit după o serie de litigii cu ceilalţi acţionari ai companiei. Fondul de investiţii a cerut, în luna iulie, dizolvarea Flamigo, însă solicitarea a fost respinsă în august de ceilalţi acţionari ai companiei. Acţionarii au aprobat atunci lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de cel mult 29 milioane lei, pentru susţinerea activităţii companiei. Obligaţiunile ar putea să fie convertite în acţiuni, la scadenţă, la cererea posesorului. QVT Fund a atacat ulterior deciziile AGA în instanţă.

Interes crescut din partea Neole Limited

După această tranzacţie, acţiunile Flamingo au intrat în atenţia mai multor investitori, care au introdus numeroase ordine de cumpărare, ridicând chiar la finalul zilei preţul până la limita maximă de variaţie admisă într-o şedinţă, de 15%. Ultima operaţiune cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,0345 lei, iar volumul total de titluri transferate pe piaţa principală a reprezentat 2,25% din acţiunile Flamingo.

Unul dintre cei mai mari cumpărători ai acţiunilor de pe piaţa principală a fost fondul de investiţii Neole Limited, înregistrat în Cipru şi despre care surse din piaţă spun că ar fi controlat de fondatorul Flamingo, Dragoş Cincă. Fondul a cumpărat acţiuni reprezentând 1,15% din titlurile retailerului. Acţiunile preluate de Neole Limited a reprezentat 51% din volumul de titluri Flamingo tranzacţionate luni pe piaţa principală a bursei.

Titlurile cumpărate prin intermediul Neole Limited au valorat aproape 300.000 de lei. Acţiunile au fost preluate la preţul de 0,0334 lei, cu 11,33% peste ultima cotaţie de vineri.

Anterior tranzacţiilor de luni, Cincă deţinea 25,19% din titlurile Flamingo, fiind astfel cel mai mare acţionar al companiei.

Adamescu şi Țiriac jr., printre acţionari

În structura acţionariatului se mai regăsesc omul de afaceri Dan Adamescu, care deţine indirect 17,5% din titluri, Alexandru Ion Ţiriac (5,12%) şi Flanco Holding, cu mai puţin de 5% din capital.

Flamingo are un capital social de 77,9 milioane lei, divizat în 779 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

După prima oră a şedinţei bursiere de marţi acţiunile Flamingo erau tranzacţionate la 0,0352 lei, preţ cu 2% peste ultima cotaţie de luni, iar operaţiunile cumulau 188.000 de lei.

Cumpărătorul acţiunilor nu a fost anunţat până la ora transmiterii acestei ştiri.