R. Moldova poate începe integrarea graduală în UE: Munca grea abia urmează

republica moldova_UE

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisarul european Oliver Varhelyi este de părere că Republica Moldova poate începe integrarea înainte să devină membră. Acesta a precizat, în ședința de la Chișinău, care sunt beneficiile acestui pas.

R. Moldova poate începe integrarea graduală în UE

Comisarul european Oliver Varhelyi a anunțat perspectiva integrării graduală a Republicii Moldova în Uniunea Europeană înainte ca aceasta să devină stat membru deplin.

Anunțul a fost făcut în debutul primei ședințe de screening bilateral. Ședința a avut loc la Chișinău. Accentul s-a pus în speciale pe capitolul ”Achiziții publice”.

În esență, integrarea graduală ar permite Republicii Moldova să implementeze treptat acquis-ul comunitar, oferind beneficii semnificative cetățenilor săi. Conform comisarului european, această abordare ar permite accesul mai rapid la fondurile europene. Trebuie îndeplinite totuși condițiile impuse de Uniunea Europeană în diferitele domenii reglementate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Capitolul ”Achiziții publice” a fost evidențiat ca fiind important în această etapă inițială, nu doar din perspectiva integrării, dar și pentru integrarea în clusterul fundamental al ”Supremația legii”.

Implementarea corectă a acestui capitol ar putea deschide ușa către sistemul european de achiziții publice. Va facilita, astfel, participarea entităților moldovenești la piețele europene.

”Este important să vorbim despre beneficiile pe care le va aduce implementarea acquis-ului comunitar pentru cetățenii voștri. Integrarea graduală înseamnă că, dacă veți vrea să beneficiați de pe urma anumitor capitole, va trebui să le îndepliniți în totalitate. Începeți cu capitolul ”Achiziții publice”, care este unul important nu doar pentru că face parte din clusterul de bază, ”Supremația legii”, dar și pentru că voi ați putea să obțineți acces la sistemul de achiziții publice europene încă înaintea integrării. Asta înseamnă că ați putea aduce fonduri europene mai rapid în R. Moldova, cu condiția că implementați toate condițiile” a declarat comisarul european.

SURSA FOTO: Dreamstime

Clarificarea condițiilor pentru ca țara să intre în UE

Cu peste 1200 de experți ai Comisiei Europene implicați și peste 4000 de întrebări relevante puse autorităților din Republica Moldova, procesul de screening bilateral este văzut ca un pas necesar pentru:

  • evaluarea progreselor
  • și identificarea punctelor de îmbunătățire

Varhelyi a subliniat că acest proces va clarifica condițiile necesare pentru ca Republica Moldova să avanseze către statutul de membru al UE. Procesul oferă transparență și direcție clară în acest demers complex.

În plus, el a lăudat țara pentru progresul înregistrat din 2022 și până acum.

”Acest proces vă va oferi posibilitatea să vedeți toate condițiile pe care va trebui să le îndepliniți, iar pentru noi va aduce claritate despre când și cum va ajunge R. Moldova la nivelul necesar pentru a putea deveni membră a UE. Din 2022, când ați primit statutul de țară candidată, ați parcurs un drum lung și ați avut o viteză și determinare foarte bună. Dar acesta a fost doar începutul, munca grea abia urmează” a notat Varhelyi.

În contextul presiunilor geopolitice, inclusiv presiuni energetice, atacuri cibernetice și finanțarea ilegală a grupărilor criminale, comisarul european a reiterat angajamentul Uniunii Europene față de Republica Moldova și necesitatea unui demers prompt în procesul de integrare.

Varhelyi a mai spus că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. De asemenea, a adăugat că cel mai important aspect este începerea imediată a lucrului.

”Noi vă suntem alături! E important să începem lucrul imediat” a conchis Varhelyi.