Celebrele havane cubaneze nu provin doar din patria lui Fidel Castro. Românii pot cumpăra şi trabucuri exclusiviste produse în Republica Dominicană de un aristocrat german.
Pe timp de criză, să lansezi pe piaţa din România un brand exclusivist de trabucuri, în condiţiile în care industria luxului nu se simte tocmai bine, iar în SUA administraţia preşedintelui Obama dă un semnal clar prin lansarea unui ambiţios program de reglementare a sectorului tutunului, e un gest de curaj. Ei bine, exact asta s-a întâmplat săptămâna trecută: compania braşoveană Transilvania Hotels & Restaurants a lansat pe piaţă trabucurile Laura Chavin, un brand de succes în Europa (mai ales în Germania şi Elveţia).
Trabucurile Laura Chavin sunt creaţia omului de afaceri german Helmut Bührle, un aristocrat autentic, fost designer de succes pentru casele Hermès şi Gianfranco Ferré. În 1992, când deja trecuse de pragul vârstei de 40 de ani, Bührle şi-a abandonat meseria de designer pentru a-şi urma o veche pasiune, aceea de a-şi produce propriile trabucuri. Toată întreprinderea are, de fapt, rădăcini vechi în istoria familiei lui Bührle – în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, mama sa făcea parte din cercul de prieteni apropiaţi ai lui Zino Davidoff şi ai lui Alfred Dunhill.
O lansare de 500.000 de euro
De la bun început, spune omul de afaceri, obiectivul a fost de a crea unul dintre cele mai bune trabucuri din lume. Din moment ce compania sa, Laura Chavin Cigars, este o afacere de familie, Bührle afirmă că a avut libertatea de a căuta cele mai bune soiuri de tutun timp de zece ani, înainte de a produce măcar un singur trabuc. În prezent, trabucurile Laura Chavin sunt produse în Republica Dominicană, care, alături de Honduras şi Nicaragua, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de havane.
„Laura Chavin nu a venit pe piaţă pentru a concura cu brandurile cubaneze“, spune Bührle. „Aroma trabucurilor noastre e specială, din cauza procedeelor tradiţionale de fabricaţie (frunzele de tutun sunt lăsate la maturat timp de şapte ani, n.r.). Au un gust elegant, catifelat, uneori chiar dulce, complet diferit de cel al brandurilor cubaneze.“
În România, explică Radu Niculescu, CEO al Transilvania Hotels, distribuţia acestor trabucuri se va face doar în restaurante şi hoteluri selecte, precum şi în magazinul dedicat de pe bulevardul Lascăr Catargiu din Capitală. Până acum, suma investită în lansarea acestor havane în România se ridică la 500.000 de euro, dintr-un buget estimat la circa două milioane. Preţurile variază între 42 şi 123 de lei bucata (exceptând ediţiile speciale, trabucurile în forme speciale sau prezentate în cutii deosebite). Însă cei care doresc şi un humidor în care să-şi păstreze havanele preferate trebuie să se pregătească sufleteşte: unul singur costă între 18.000 şi 24.000 de euro! Aceia care nu fac din pasiune o obsesie au la dispoziţie etui-urile Maison des cigares, din piele naturală (viţel, bizon, rechin sau crocodil), pentru două sau trei trabucuri, cu sistem propriu de umidificare (de la 600 de dolari în sus).
Clientul trebuie să se convingă, altfel degeaba vorbesc eu despre calitate.
Radu Niculescu, CEO, Transilvania Hotels
2 milioane de euro vor fi investite în brandul Laura Chavin în România, potrivit lui Radu Niculescu, CEO al Transilvania Hotels & Restaurants
Nimeni în afară de noi, nici măcar cubanezii, nu mai foloseşte acum procedeele tradiţionale de producţie, pentru că ele cer foarte mult timp.
Helmut Bührle, proprietar Laura Chavin Cigars
Cum alegi un trabuc
Gust O parte importantă a aromei trabucului este dată de frunzele exterioare, care îl învelesc. De obicei, dacă acestea au o culoare închisă (un „Maduro“ sau un „Oscuro“), aroma va fi mai dulce şi mai puternică. Trabucurile „Claro“, deschise la culoare, au o aromă mai aspră.
Formă Varianta clasică este Corona (cilindric, cu un capăt rotunjit). Dacă sunteţi începător, încercaţi un format mai mic, un Petit Corona, Rothschild sau Robusto.
Calitate Căutaţi havanele fabricate din foi întregi (aşa-numitele „long filler“, fabricate manual). Un astfel de trabuc arde lent, constant şi, de obicei, nu se stinge singur.