Rabdare si tutun in privatizarea SNTR

Interagro revendica peste 50% din actiunile Tutunului Romanesc, in contul avansului de zece milioane de dolari pe care l-a platit in luna mai a anului trecut, cand a devenit pentru prima oara proprietarul de drept al SNTR, in urma castigarii licitatiei organizate de MAA. Reamintim ca, in toamna anului 2000, instanta a anulat privatizarea SNTR, in urma contestarii ei de catre firma Leaf Tobacco A Michailides, al doilea concurent in procesul de privatizare. Banii platiti de Ion Niculae, patronul f

Interagro revendica peste 50% din actiunile Tutunului Romanesc, in contul avansului de zece milioane de dolari pe care l-a platit in luna mai a anului trecut, cand a devenit pentru prima oara proprietarul de drept al SNTR, in urma castigarii licitatiei organizate de MAA. Reamintim ca, in toamna anului 2000, instanta a anulat privatizarea SNTR, in urma contestarii ei de catre firma Leaf Tobacco A Michailides, al doilea concurent in procesul de privatizare. Banii platiti de Ion Niculae, patronul firmei Interagro, nu au fost recuperati, in schimb el a obtinut in instanta stingerea litigiului prin darea in plata de catre MAA a numarului corespunzator de actiuni ce ii revin firmei Interagro. In vara acestui an, tot prin instanta, Niculae pune sechestru pe 33% din actiunile SNTR, calculate la valoarea nominala. Insa pentru a sti cu exactitate cat la suta din actiuni corespund celor zece milioane de dolari, in conditiile in care valoarea SNTR este cu totul alta acum decat in momentul privatizarii, era necesara o evaluare a societatii. O prima evaluare, intocmita de o comisie numita de executorul judecatoresc, arata ca Interagro trebuie sa primeasca 53% din actiunile SNTR. Acest raport a fost, apoi, contestat de conducerea MAA, care a numit un nou evaluator, firma PricewaterhouseCoopers.
Dupa ce instanta s-a pronuntat printr-o hotarare definitiva si executorie (darea in plata a numarului corespunzator de actiuni), intre MAA si Interagro a fost semnat un protocol, pe baza caruia s-au purtat mai multe negocieri, discutii in urma carora, pana in prezent, cele doua parti nu au ajuns la nici o intelegere. Ministerul Agriculturii pare sa nu recunoasca hotararea Curtii Supreme de Justitie, definitiva si executorie, si pare sa nu fie de acord nici cu raportul de evaluare intocmit de o societate numita tocmai de el. Pe de alta parte, Interagro tine sa se respecte sentinta judecatoreasca.
Valoarea de piata a SNTR, conform ultimului raport de evaluare, este tinuta inca sub tacere. Cert este ca situatia Tutunului Romanesc s-a inrautatit in ultimul an, lucru recunoscut si de actualul administrator al SNTR. „Valoarea este cu mult mai mica”, spune Nicolae Istudor.
In primavara anului trecut statul ar fi putut incasa pe Tutunul Romanesc 75 milioane de dolari (40 milioane dolari pretul actiunilor si 35 milioane de dolari plan de investitii).
Tutunul Romanesc se apropie de faliment
Conform unor surse din MAA, acum SNTR este aproape in stare de faliment. Vanzarile societatii au scazut de la 1.600 tone/luna la 800-900 tone/luna. Cota SNTR in piata romaneasca de tigari este in prezent de aproximativ 11% valoric si de 25-30% cantitativ, fata de o cota de 18% valoric, respectiv 37% cantitativ, cat se inregistra acum doi ani. Datoriile au crescut de la 1.500 miliarde lei la circa 3.000 miliarde lei, din care numai la bugetul de stat 2.360 miliarde lei. Cifra de afaceri a SNTR la nivelul 2001 a scazut la 100 milioane dolari, fata de 260 milioane dolari cat era in 1997. Numarul de angajati a ramas tot la 3.500, dar cu un contract colectiv de munca inrobitor pentru societate (salarii mari, prime, fara concedieri etc.). SNTR are sase fabrici, din care una este inchisa (de la Ramnicu Sarat), iar cele de la Timisoara si Iasi produc sub pragul de rentabilitate.
Fosta regie mai dispune de mari capacitati de fermentare, de aproximativ 35.740 tone/an, precum si capacitati de depozitare de peste 43.000 tone/an. Dar din punctul de vedere al necesarului, la nivelul actual al vanzarilor, aceste capacitati sunt supradimensionate. Gradul de utilizare, in anul 2000, a fost de numai 18,6%, in conditiile in care la sfarsitul anului 1999, capacitatile din Bucuresti, Vladuleni, Carei, Timisoara si Iasi au fost scoase din functiune.
In aceste conditii, fara o restructurare financiara a societatii si fara un volum de investitii, SNTR nu mai reprezinta o afacere, iar atata timp cat va mai ramane in mainile statului, Tutunul Romanesc nu-si va imbunatati situatia.
„Daca nu se anula privatizarea anul trecut, sunt convins ca SNTR nu ajungea in situatia de criza. Noi nu avem bani pentru investitii. Iar in ultimii ani, toata lumea a furat de acolo”, este de parere Ilie Sarbu, ministrul agriculturii. Omul de afaceri Ioan Niculae este constient de faptul ca SNTR este o societate muribunda, insa este convins ca prin eforturi financiare si manageriale se poate pune pe liniea de plutire. „Ne-am angajat sa facem investitii de 40 de milioane de dolari, mai mult decat ne angajasem in contractul de privatizare”.
Nicolae Istudor, administratorul SNTR, ne-a declarat ca nu este exclusa nici varianta unei noi privatizari. Modul in care se va face acest lucru ramane de vazut, insa este cert ca o noua scoatere la vanzare a SNTR nu este cea mai buna solutie. Inseamna timp pierdut si alti bani cheltuiti. Omul de afaceri Ioan Niculae pare, deocamdata, cea mai buna varianta pentru scoaterea din faliment a SNTR.