Mircea Fechet a oferit mai multe explicații despre programul-pilot „Rabla pentru sobe”, care va debuta în câteva săptămâni. Potrivit ministrului, statul va asigura 70% din cheltuielile care vor rezulta după instalarea noii sobe. Totuși, există mai multe condiții care trebuie respectate.
Mircea Fechet oferă explicații despre programul „Rabla pentru sobe”
De exemplu, suma trebuie să nu depășească 10.000 de lei. Mircea Fechet a explicat și că beneficiarii vor fi românii din cele 27 de județe precizate în Legea muntelui.
În primul rând, sunt luate în vedere localitățile montane, unde cel mai probabil oamenii deja fac focul și se încălzesc cu lemn de foc.
Mai mult, programul ar putea fi extins la întreaga țară. Totuși, este necesar ca programul să fie un succes.
Ministrul Mediului și-a exprimat speranța că șansele sunt foarte mari.
„Am decis pentru acest proiect-pilot să definim ca beneficiar eligibil acele gospodării din cele 27 de județe precizate în Legea muntelui. Ne-am gândit întâi la localitățile montane, acolo unde cel mai probabil acum oamenii deja fac focul, se încălzesc cu lemn de foc și în măsura în care acest program se va dovedi a fi unul de succes, și eu n-am nicio emoție că nu va fi așa, să-l extindem la întreaga țară, că și la câmpie e o nevoie la fel de mare de astfel de echipamente eficiente energetic”, a declarat Mircea Fechet la B1 TV.
Programul va continua cu noi ediții dacă acum se va dovedi de succes
De asemenea, ministrul a subliniat că programul va continua cu noi ediții dacă acum se va dovedi de succes.
El susține și că „aceste sobe eficiente din punct de vedere energetic sunt și foarte prietenoase cu mediul”.
Totodată, ar înseamna o cheltuială mai mică pentru români. Este vorba despre un randament de 80%, spre deosebire de un randament de 20%, cât are azi o sobă medie într-o gospodărie.
Astfel, românii ar urma să folosească „o cantitate de trei ori mai mică de lemn”.
„Până la urmă, nu discutăm numai despre o problemă de mediu, aceste sobe eficiente din punct de vedere energetic sunt și foarte prietenoase cu mediul, dar înseamnă o cheltuială mai mică pentru români, că un randament de 80%, spre deosebire de un randament de 20% cât are azi o sobă medie într-o gospodărie, înseamnă să consumi o cantitate de trei ori mai mică de lemn, deci o cheltuială mai mică pentru acea gospodărie”, a mai spus ministrul Mediului.
Proiectul-pilot are un buget total de 500 de milioane de lei
Mircea Fechet a explicat apoi că persoanele interesate trebuie să se adreseze primăriilor de care aparțin. Ulterior, primăriile se vor ocupa de înscrierea lor în program.
Totuși, ghidul final de aplicare a programul va fi gata în săptămânile ce urmează. Amintim că proiectul-pilot „Rabla pentru sobe” are un buget total de 500 de milioane de lei.