Rabla pentru tractoare 2024. De această dată, bugetul alocat este de 500 de milioane de lei. Acest sprijin așteptat de sute de fermieri reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile aferente.

Fermierii vor primi un sprijin semnificativ pentru a achiziționa tractoare

Trebuie menționat și că sprijinul este mai mare în cazul tinerilor fermieri. În astfel de situații, ajutorul reprezintă 80% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente.

Potrivit autorităților, ajutorul de stat va fi acordat sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat și achitării contribuției proprii.

tractor
SURSA FOTO: Pexels

Trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a beneficia

Amintim că trebuie îndeplinite mai multe condiții. Sunt eligibile în acest program Rabla cheltuielile realizate pentru achiziția de:

  • tractoare;
  • mașini agricole autopropulsate;
  • accesoriile agricole aferente, care pot fi finanțate doar sub condiția achiziționării unui tractor sau a unei mașini agricole autopropulsate.

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, deputatul Magyar Lóránd, a oferit mai multe explicații.

„Fermierul care are atestat de producători, deci nu discutăm de forme de organizare juridică, va casa un vehicul uzat sau un tractor mai vechi și va primi un voucher. Se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și un utilaj aferent tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 euro.

Dealerul va depune la Administrația Fondului pentru Mediu decontul”, a declarat spus Magyar Lóránd.

Fermierii pot beneficia de mai multe ajutoare în această perioadă

În această perioadă, fermierii pot beneficia de mai multe ajutoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a oferit mai multe informații cu privire la acest subiect.

Agenția avertizează că fermierii care au cerut subvenții riscă să rămână fără bani dacă nu acționează urgent. Aceștia trebuie să se prezinte cât mai curând la centrale APIA unde au depus cererea de plată ca să semneze documentul.

Potrivit informațiilor transmise de primării, termenul limită pentru a face acest lucru este 30 septembrie.

În caz contrar, cererea devine neeligibilă. Astfel, fermierii nu pot intra la plata avansului și nici la campania finală. Cei care dețin o semnătură electronică nu sunt obligați să se prezinte fizic. Vezi aici mai multe detalii.