Modificări la Rabla. Mircea Fechet: Mi-aş dori să avem un program dedicat flotelor de transport

mircea fechet

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit, miercuri, despre programele Rabla şi Rabla Plus. El a anunțat că speră ca bugetul destinat lor să fie și mai mare în 2024, cu accent pe punerea în circulație a unui număr cât mai mare de mașini electrice.

Mircea Fechet vorbește despre rezultatele programelor Rabla și Rabla Plus

Potrivit ministrului Mircea Fechet, programul Rabla este unul dintre cele mai vechi și cu tradiție din palmaresul Ministerului mediului şi Administraţiei Fondului pentru Mediu.

El a trecut în revistă reușitele obținute prin programele Rabla și Rabla Plus. În plus, a mărturisit că și-ar dori un program „dedicat flotelor de transport de marfă”.

„RABLA este cel mai vechi program pe care Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu îl desfăşoară în România.

Este un program cu tradiţie şi spun cu mândrie că un procent semnificativ din autoturismele vândute de cei doi producători români ajung la populaţie şi prin cele două programe”, a declarat Mircea Fechet, pentru Prima News.

Rabla Plus, o nouă sesiune cu buget de 72 de milioane de lei

Ministrul Mediului a indicat că a fost lansată o nouă sesiune în cadrul programului Rabla Plus, cu o alocare de 72 de milioane de lei. El a subliniat că dorește ca fondurile să fie și mai ambițioase în 2024. Potrivit lui Fechet, aceasta ambiție trebuie să se reflecte și în numărul de mașini finanțate.

Totodată, el a amintit că, în 2023, „la Rabla Plus, au avut 780 de milioane de lei buget”.

„Cu alte cuvine, dacă reuşim să punem în circulaţie un număr mai mare de autoturisme electrice, decât am făcut-o în anul trecut (..) eu mă declar satisfăcut. (…)

Nu pot să ascund faptul că mi-aş dori foarte mult să avem un program dedicat flotelor de transport de marfă, că vorbim de curieri, că vorbim de pizza”, a spus ministrul Mediului, care a abordat și tema taximetriei.

Programul Rabla (Programul de Înnoire a Parcului Auto) este inițiativa Guvernului României care vizează eliminarea de pe piață a autovehiculelor vechi.

În perioada 2004-2009, datorită programului „Rabla”, aproximativ 107.000 de mașini vechi au fost retrase din circulație.

Până la data de 13 august 2010, prin intermediul programului „Rabla”, au fost casate 159.145 de autovehicule uzate cu o vechime mai mare de 10 ani.

Totodată, au fost achiziționate 35.000 de autovehicule noi. Peste 50% dintre acestea au fost produse în România.