Fondul in valoare de 1,5 miliarde de euro, alocat de catre Guvernul de la Berlin pentru finantarea programului „Rabla” din Germania a fost epuizat in numai doua luni, iar autoritatile se tem ca lumea sa nu intre in panica.

Ideea „Rabla” a prins atat de bine in randul soferilor germani, incat pana miercurea trecuta s-au adunat aproape 900.000 de cereri, potrivit ultimelor date oficiale disponibile.

Cererea neasteptat de mare a determinat Guvernul de la Berlin sa sa lanseze un apel la calm in cursul saptamanii trecute.

„Nu este niciun motiv de panica sau graba pentru depunerea cererilor”, a spus purtatorul de cuvant Thomas Steg, incercand sa-i linisteasca pe cei aproape 300.000 de proprietari care nu vor reusi sa primeasca prima de casare in aceasta prima editie a programului „Rabla”.

Potrivit publicatiei Rheinische Post, autoritatile au anuntat insa ca vor aloca inca un miliard de euro programului de reinnoire a parcului auto, care ofera o prima de 2.500 de euro in Germania, proprietarilor care decid sa caseze autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu noua ani si sa cumpere altele noi.

La inceputul acestui an, estimarile indicau faptul ca fondul alocat pana acum este suficient pentru a finanta 600.000 de masini.

„Daca Guvernul Germaniei nu aproba o injectie de capital in acest program, banii alocati pana acum vor fi epuizati pana la jumatatea lunii aprilie”, a anuntat la sfarsitul lunii martie, Asociatia Industriei Auto din Germania (VDA).

Ritmul de depunere a cererilor a crescut insa aproape exponential incepand de luni, cand a fost introdus un sistem de rezervari online.