Când e răceală și când e Covid? Experții explică diferența dintre simptome

răceală, gripă

SURSA FOTO: Dreamstime

Când e răceală și când e Covid? Experții spun care sunt simptomele de care trebuie să ținem cont. Odată cu sezonul rece, virușii încep să-și facă de cap și ne confruntă, cu gripa și răceala.

Dar, după ce am trecut prin pandemie, cum putem ști dacă simptomele pe care le avem sunt de la gripă, răceală, alergii sau de la COVID-19?

Medicii consultați de CTV News explică acum care sunt cele mai importante simptome și cum ar trebui să le deosebim.

Simptomele unice ale COVID-19 au devenit acum mai puțin frecvente

Este dificil să distingem COVID-19 de alți „viruși importanți ai tractului respirator care afecetează oamenii în acest moment al anului”, doar pe baza simptomelor, a declarat dr. Zain Chagla pentru CTV News.

La trei ani și jumătate de la răspândirea COVID-19 în întreaga lume, cele mai frecvente simptome sunt încă cele cu o suprapunere uriașă cu a altor boli respiratorii, în special cu gripa. Aceste simptome sunt febra, tusea, dureea în gât și oboseala, printre altele.

Simptomele unice ale COVID-19, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului, au devenit, de asemenea, mai puțin frecvente pe măsură ce noi variante ale virusului au preluat controlul. Asta înseamnă că e mai greu ca niciodată să se facă diferența.

„Oamenii au acum simptome ale infectării cu Covid asemănătoare cu ale unei răceli, ceea ce, din păcate, face mai dificilă diferențierea de unele infecții ale tractului respirator superior pe care le vedem în acest moment al anului, ” afirmă Chagla, specialist în boli infecțioase, profesor asociat la Universitatea McMaster.

Singura modalitate reală de a ști dacă simptomele gripei sunt într-adevăr de gripă, nu de COVID-19, se face prin testare, spun experții. Acoperirea vaccinurilor și evoluția variantelor mai ușoare de-a lungul timpului au contribuit la scăderea riscului, dar COVID-19 poate provoca forme grave ale boli sau spitalizare și este mai infecțios decât virusurile respiratorii similare.

Cele mai frecvente simptome includ febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap, nas care curge și dureri musculare

Dacă în aceste zile vă simțiți rău, este mai probabil să fie COVID-19, decât gripă, spune dr. Tara Moriarty, cercetător în boli infecțioase și profesor asociat la Facultatea de Stomatologie a Universității din Toronto.

Gripa este termenul colocvial pentru o boală respiratorie cauzată de virusurile gripale care infectează nasul și gâtul. Există diferite tulpini de gripă, cum ar fi Gripa A și Gripa B, iar cele mai frecvente simptome includ febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap, nas care curge sau înfundat și dureri musculare.

Gripa are o activitate sezonieră mai pronunțată, răceala, termen general pentru infecțiile ușoare

Deși COVID-19 are vârfuri sezoniere din mai multe motive – mai mulți oameni care stau în casă în timpul iernii înseamnă o oportunitate mai mare pentru răspândirea bolilor prin aer – oamenii se pot infecta în orice moment al anului. Gripa are o activitate sezonieră mai pronunțată. Sezonul gripei începe toamna, cazurile atingând apogeul în timpul iernii și la începutul primăverii.

Folosim termenul „răceală” ca termen general pentru infecțiile ușoare ale nasului și gâtului care provoacă simptome nu prea severe și pot fi tratate acasă. Simptomele comune sunt nasul care curge sau este înfundat, dureri în gât, tuse, strănut și dureri musculare generale.

Uneori, o febră ușoară poate însoți o răceală. Pierderea gustului și mirosului, simptom comun al infectării cu Covid-19 Singurul simptom care arată clar că o boală este infecție cu Covid-19 este o pierdere bruscă a gustului sau a mirosului în absența oricărei congestii care să o explice, spune Moriarty.

„A fost mult mai puțin frecvent de când a apărut coronavirusul, dar este probabil singurul lucru care îl deosebește de ceilalți viruși respiratori”, a spus el.

Deși acest simptom este încă prezent, este „mai puțin observat decât am văzut în 2020”, când era considerat unul dintre simptomele predominante. Problemele respiratorii au scăzut cu fiecare variantă succesivă ”Acum, doar o mână de oameni îl mai au”, a spus medicul.

În ceea ce privește alte schimbări de-a lungul timpului, pe măsură ce au apărut noi variante ale virsului, simptomele respiratorii superioare au devenit mai frecvente, în timp ce cele ale căilor respiratorii inferioare au devenit mai puțin frecvente, a spus Chagla. Un studiu publicat în revista Scientific Reports în martie a constatat că problemele respiratorii inferioare, inclusiv insuficiență respiratorie acută, dispnee (respirație scurtă), hipoxemie (nivel scăzut de oxigen în sânge) și pneumonie au scăzut cu fiecare variantă succesivă.