Autorităţile nord-coreene le-au permis în premieră celor circa cincizeci de corespondenţi să se deplaseze, cu un tren special, la noul centru spaţial construit în Peninsula Cholsan, situat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera chineză.

Dorinţa politică, aflată în spatele acestei vizite fără precedent, este de a arăta că racheta UNHA-3 nu este o rachetă balistică deghizată, după cum susţin SUA şi aliaţii lor, mai ales Coreea de Sud şi Japonia. Jurnaliştii s-au putut apropia până la mai puţin de 50 de metri de lansatorul vopsit în alb, ridicat pe o platformă instalată pe o colină, în aşteptarea lansării prevăzute între 12 şi 17 aprilie.

Racheta, înaltă de 30 de metri şi având un diametru de 2,5 metri, urmează să plaseze pe orbita heliosincronă un satelit de observare a Terrei – Kwangmyongsong-3 -, menit să furnizeze informaţii cu privire la recoltele, pădurile şi resursele naturale ale Coreii de Nord.

Pe de altă parte, SUA şi aliaţii lor acuză regimul comunist că se pregăteşte de fapt de un test de rachetă balistică. "A spune că este un test balistic nu are niciun sens", a explicat Jang Myong-jin, şeful centrului spaţial. "Această lansare a fost planificată cu multă vreme în urmă, pentru a marca centenarul preşedintelui Kim Il-Sen", a precizat el, asigurând că Phenianul nu vrea să provoace pe nimeni.
Sursa: Agerpres