Racheta Oresnik, arma hipersonică a Rusiei, poate lovi marile capitale europene în câteva minute

rachete Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a prezentat racheta Oresnik, un sistem balistic hipersonic capabil să lovească rapid capitale europene. Lansarea amplifică tensiunile geopolitice, în timp ce Ucraina și aliații săi lucrează intens pentru a dezvolta sisteme de apărare împotriva noii amenințări.

Rusia lansează racheta Oresnik și crește tensiunile militare în Europa

Rusia a anunțat cu entuziasm lansarea unei noi rachete balistice numită Oresnik (sau „Alun”), despre care spune că poate lovi rapid marile orașe din Europa. Televiziunea rusă a prezentat o hartă care arată cât de repede ar ajunge această rachetă la capitale precum Varșovia (12 minute), Berlin (15 minute), Londra și Paris (20 de minute). Declarațiile și demonstrațiile sunt menite să arate forța militară a Rusiei, mai ales în contextul tensiunilor internaționale actuale și al sprijinului oferit de unele țări Ucrainei.

În același timp, Ucraina a anunțat că lucrează cu aliații occidentali pentru a dezvolta sisteme de apărare capabile să oprească astfel de rachete. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că vor continua să testeze această rachetă în condiții de luptă și că Rusia are deja un stoc pregătit. Declarațiile sale au venit după ce Rusia a folosit pentru prima dată această rachetă împotriva Ucrainei, justificând lansarea prin faptul că Ucraina folosește rachete americane și britanice împotriva Rusiei.

Pe scurt, situația este tensionată, iar ambele țări încearcă să-și îmbunătățească arsenalul militar.

Cum arată bugetul Rusiei pentru următorii doi ani?

Cu un an în urmă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat bugetul țării pentru următorii doi ani, evidențiind o creștere semnificativă a fondurilor alocate forțelor armate.

Într-o perspectivă mai amplă, cheltuielile militare ale Rusiei vor depăși în premieră cheltuielile sociale. Sectorul social va primi doar 84,3 miliarde de dolari americani, în timp ce sectorul apărării va beneficia de 111 miliarde de dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din totalul bugetului de stat al Rusiei.

Proiecțiile bugetare pentru anii 2025 și 2026 destinate domeniului apărării vor fi reduse în comparație cu cele planificate pentru anul 2024, dar vor depăși nivelul alocat pentru anul 2023:

  • 2025: 8,6 trilioane de ruble rusești (88 de miliarde de dolari americani);
  • 2026: 7,5 trilioane de ruble rusești (77,2 miliarde de dolari americani).

Tot anul trecut, el a semnat un decret prezidențial prin care mărește personalul militar al armatei naționale cu circa 170 de mii de oameni. Efectivul de personal al forțelor armate din Rusiei este stabilit la 2.209.130 de persoane și 1.320.000 de militari. Creșterea se va realiza etapizat, în detrimentul soldaților contractuali. Kremlinul a decis să-și mărească forțele militare din vaste motive. Printre care: „amenințările tot mai mari la adresa țării”, extinderea continuă a NATO și evoluția războiului din Ucraina.