Racheta Vega-C va fi lansată miercuri, 13 iulie. România este participantă directă
România este participantă directă la racheta Vega-C a Agenției Europene Spațiale, care se lansează miercuri, 13 iulie. Aceasta este gata pentru prima sa lansare, programată la ora 14:13, ora României.
Lansarea va avea loc din Portul Spațial European din Guyana Franceză și va putea fi urmărită live pe ESA Web TV.
Statele participante în proiectul Vega-C sunt: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.
Capacitatea rachetei Vega-C, mai bună decât cea a modelului anterior
Capacitatea rachetei Vega-C este mult îmbunătățită în comparație cu predecesoarea sa, racheta Vega, care este în uz din anul 2012.
Configurația noii rachete reprezintă un progres important în ceea ce privește flexibilitatea sistemului de lansare. Vega-C poate lansa pe orbită sateliți mai mari decât o făcea Vega, poate lansa două sarcini utile principale și poate fi configurată pentru a lansa sateliți de mici dimensiuni pentru terți.
Viitorul vehicul spațial al ESA, Space Rider, va fi lansat pe orbită tot cu ajutorul unei rachete Vega-C.
Sporirea competitivității europene
Împreună cu viitoarea rachetă Ariane 6, folosirea și îmbunătățirea rachetei Vega-C vor spori și mai mult competitivitatea europeană după anul 2025. România participă și la realizarea rachetei Ariane 6, al cărei zbor inaugural a fost amânat pentru anul viitor.
Prin aceste programe opționale ale ESA, unde România a fost admisă numai după demonstrarea capacității de cercetare, tehnice și industriale, țara noastră se va număra printre statele care contribuie la independența Europei la accesul la spațiu.
Acești pași vin ca răspuns la creșterea rapidă a concurenței la nivel mondial, Europa propunând o ofertă de configurații bazate pe module comune. România este unul dintre cele 13 State Membre ESA care contribuie la Vega-C.
Steagul României se află pe corpul rachetei, se mai arată în comunicatul de presă trimis de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Racheta Ariene 5 a fost lansată în urmă cu câteva săptămâni
În urmă cu trei săptămâni, racheta Ariene 5 a fost lansată în spațiu pentru a plasa doi sateliţi de telecomunicaţii pe orbită. În acest mod, racheta a revenit în spațiu după o perioadă în care a lipsit după încetarea lansărilor rachetelor ruseşti Soiuz.
Lansatorul a transportat satelitul Measat-3d, al operatorului malaezian Measat, şi GSAT-24, operat de filiala comercială a agenţiei spaţiale indiene (ISRO).