Cercetătorii Forțelor Aeriene privesc cu încredere la conceptele pentru drone hipersonice sau chiar la vehicule aeriene hipersonice recuperabile, capabile să atace sau să conducă misiuni ISR. Acest tip de aplicație, chiar dacă nu va apărea până în anii 2040, este în atenția Pentagonului, care lucrează de zor la ceea ce s-ar putea numi o perspectivă pe termen lung pentru programul hipersonic.
Chinezii susțin că lucrează la o nouă generație de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune, potențial intercontinentale. Se presupune că Beijingul are acum un scramjet (motor cu combustie supersonică) nou dezvoltat, care a reușit să ruleze continuu timp de 600 de secunde într-un test la sol.
Ziarul Global Times afirmă că noua armă cu propulsie scramjet extinde gama de arme hipersonice DF-17 existente din China, de până la cinci ori, introducând perspectiva transformării acesteia într-o rachetă hipersonică intercontinentală.
„DF-17 este o rachetă cu rază scurtă până la medie, iar utilizarea unui scramjet poate extinde gama sa de cel puțin cinci ori, permițându-i să devină intercontinentală”, noteazp GT.Citând „Institutul de Mecanică, Academia Chineză de Științe”, publicația susține că noile arme au depășit „recordul mondial de 210 secunde stabilit de aeronava americană X-51”.
Deși această afirmație nu a fost verificată independent, ea reprezintă o nouă amenințare pentru apărarea antirachetă a SUA, care rafinează în prezent noi metode tehnice de contracarare sau distrugere a atacurilor hipersonice, scrie NationalInterest.
Spre deosebire de o armă hipersonică cu glisare cu raza de acțiune mai scurtă, un scramjet poate utiliza un factor cu rază mai lungă de acțiune. Global Times citează experți care descriu forma sa ca fiind „mult mai stealth”. Mai mult, un scramjet cu combustie supersonică beneficiază de ceea ce articolul descrie drept o „tracțiune constantă”, oferindu-i o autonomie mai mare și o traiectorie letală.
Armele hipersonice pot atinge de până la cinci ori viteza sunetului pentru a distruge țintele și apărarea inamică, aducând noi riscuri pentru portavioane, coloane de blindate și chiar pentru clădirile de comandă și control.
China susține că deține deja o armă hipersonică operațională, racheta cu un vehicul de glisare DF-17, pe care a lansat-o oficial în octombrie 2019. Ziarul susține și că Beijingul face progrese cu o altă armă hipersonică: Xingkong-2 sau Starry Sky- 2, primul vehicul de zbor hipersonic waverider (care călătorește pe val) din China.
Introducerea acestui nou tip de amenințare, pe lîngă ceea ce China numește un DF-17 „operațional”, este motivul pentru care SUA au plasat testarea și dezvoltarea armelor hipersonice pe „repede înainte”.
Perspectiva unei arme hipersonice intercontinentale a Chinei este, fără îndoială, ceva care atrage atenția dezvoltatorilor de arme americane, care lucrează acum la sisteme capabile să se apere împotriva unei astfel de amenințări
De exemplu, Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) și Northrop Grumman lucrează la actualizări de comandă și control la inventarul existent al interceptorilor la sol, cu un accent specific pe utilizarea senzorilor de ultimă generație pentru a face schimb de date sensibile.
În timp ce un „interceptor cu baza pe sol” (GBI) călătorește în spațiu pentru a găsi și distruge un ICBM, sunt necesari senzori și tehnologie de comunicații pentru a se conecta cu interceptorul înainte de angajare.
Sursa foto: Dreamstime