UPDATE
Clarificări privind incidentul cu racheta rusă în spațiul aerian al României
În această dimineață, au apărut informații în spațiul public referitoare la o rachetă rusească care ar fi traversat spațiul aerian național al României.
În urma verificărilor oficiale, autoritățile române au făcut mai multe precizări.
Sistemul de supraveghere aeriană al României, integrat în cadrul sistemului NATO, care monitorizează continuu situația aeriană în zona de responsabilitate, nu a detectat niciun semnal care să confirme traversarea spațiului aerian al țării.
De asemenea, autoritățile române nu au confirmat acest incident pe baza datelor de monitorizare.
Ce spuneau autoritățile din Ucraina?
În jurul orei 7:30, autoritățile ucrainene au informat autoritățile militare române că o rachetă lansată de forțele Federației Ruse, cu impact în regiunea Cernăuți, Ucraina, ar fi evoluat prin spațiul aerian al Republicii Moldova și, pentru aproximativ două minute, și prin spațiul aerian al României, în zona de nord, în apropierea localității Darabani.
Cu toate acestea, datele de monitorizare provenite de la sistemele de supraveghere ale României și cele ale țărilor NATO nu au confirmat trecerea rachetei prin spațiul aerian românesc.
Autoritățile române, prin structurile competente ale Ministerului Apărării Naționale (MApN), continuă cercetările pentru a clarifica toate circumstanțele acestui incident.
În plus, forțele și mijloacele care participă la Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, aflate sub comandă națională și NATO, rămân constant în stare de alertă pentru a asigura protecția continuă a spațiului aerian național și aliat.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Rachetele rusești au traversat teritoriul României
“Da, se pare că au traversat Moldova, au intrat prin România și de acolo au intrat în regiunea Cernăuți. Atac masiv pe zona energetică a Ucrainei. Dar încă se analizează datele.” ne-a spus sursele citate. Un mesaj important al Federației Ruse.
Rachetele rusești domină Ucraina
“Este esențial ca partenerii Ucrainei să înțeleagă că răspunsul adecvat pentru Putin trebuie să includă apărarea spațiului aerian ucrainean și distrugerea dronelor rusești, care, în unele cazuri, încalcă și spațiul aerian al țărilor NATO. Ucraina discută despre crearea unei coaliții internaționale pentru a doborî dronele și rachetele Federației Ruse”, a explicat astăzi, 24 decembrie, Valerii Riabîh, director în cadrul companiei de consultanță Defense Express, la postul de televiziune FREEДОМ.
Avertisment clar
El a avertizat că, dacă partenerii Ucrainei nu vor adopta o poziție mai fermă, atacurile hibride ale Rusiei se vor intensifica.
„În viitor, acest lucru ar putea duce la utilizarea pe scară largă a unor astfel de mijloace, deoarece Rusia profită de incertitudinea, lipsa de decizie și răspunsurile inadecvate la amenințările pe care le creează. Exemplele sunt clare: criza migrației orchestrată din Belarus către Polonia a necesitat peste șase luni pentru a primi un răspuns mai adecvat. În mod similar, Rusia va continua să testeze limitele. Totuși, există o conștientizare tot mai mare a pericolului în rândul partenerilor Ucrainei. Rămâne nevoie doar de voință pentru a da un răspuns ferm”, a concluzionat Riabîh.