Rachetele SkyCeptor, capabilitatea de care România are nevoie. Vasile Dîncu: Le-am putea folosi de mâine
Ministrul Apărării Naționale a precizat că rachetele SkyCeptor ar putea fi „folosite de mâine”, dacă acestea ar fi terminate. Vasile Dîncu a mai spus că acestea sunt adaptate la sistemul Patriot.
„Noi am putea să folosim aceste rachete de mâine, dacă ar fi terminate, dar el cu siguranță că noi vom fi primii beneficiari ai acestui sistem de rachete. După câte știu eu și știu sistemul SkyCeptor este adaptat pentru sistemul Patriot. Este un sistem care a fost construit în funcție de nevoile și de banii pe care se bugetele pe care Europa Centrală și de Est, țările noastre le au. Deci este un sistem foarte performant, însă are avantajul fantastic că este mai ieftin, deci și-l poate permite oricine. Noi, de la Ministerul Apărării, suntem evident interesați. Avem sisteme Patriot cumpărate în varianta lor maximă, să spunem așa, însă sigur că ne interesează ca să completăm în sistemul nostru de apărare, să completăm cu asemenea tip de rachetă”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
România are nevoie de aceste rachete
Ministrul Apărării a mai adăugat că acest tip de rachete sunt o capabilitate de care țara noastră are nevoie, însă speră că nu vom fi nevoiți să le folosim.
„Sper să nu fie nevoie să le folosim, dar am putea să le folosim. Deci este o capacitate, o capabilitate fantastică pentru noi. Este una din capabilitățile de care avem nevoie în viitor, pentru că să completăm partea noastră de înzestrare, așa cum există în sistemul NATO, ca să putem să răspundem chestionarului NATO că avem bifat și acest capitol”, a adăugat Dîncu.
Memorandumul nu presupune cumpărarea rachetelor SkyCeptor
Vasile Dîncu a mai spus că memorandumul semnat miercuri la Ploiești nu prevedere cumpărarea rachetelor SkyCeptor deoarece România poate cumpăra doar produse care există, subliniind, totodată, că un contract în acest sens va fi semnat atunci când procesul de fabricație se va apropia.
„Noi nu putem să achiziționăm decât produse care există. Nu putem produce imaginaree, deci putem să facem contracte numai în momentul când se apropie procesul de fabricație, dar cu siguranță noi vom fi primii beneficiari. În planul nostru de înzestrare există aceste rachete. Nu știu cât o să putem produce. Pentru început nu știu dacă se va produce pentru export, pentru că avem noi o nevoie esențială. Deci aici nevoie există, clientul există. Problema, este doar să putem produce cât mai repede și cât mai multe, pentru că avem nevoie”, mai spune Dîncu.
La sediul Electromecanica Ploiești, a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense. Memorandumul este primul pas pentru viitoarea colaborare între Electromecanica Ploiești și Raytheon pentru fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor.