Istoric, metoda de producere a aerului conditionat provine din vechea Indie, unde se foloseau niste perdele din material vegetal care se imbibau cu apa si se puneau la ferestre, realizandu-se o oarecare racire dar, in acelasi timp, marindu-se simtitor umiditatea.
Azi, un aparat de aer conditionat controleaza temperatura, umiditatea, purificarea/filtrarea si miscarea aerului intr-un spatiu inchis, independent de conditiile exterioare de mediu. Cat despre comercializarea acestora, desi cererea pe piata romaneasca a crescut accentuat de la an la an (datorita constientizarii crescande a populatiei asupra beneficiilor aparatului de aer conditionat si ca urmare a verilor deosebit de calduroase din ultimii ani), studiile de piata au evidentiat apetenta pentru cumpararea aparatelor de aer conditionat mai ales din partea persoanelor juridice si din partea familiilor cu venituri medii si mari. Persoanele fizice obisnuiesc sa cumpere, cu preponderenta, aparate de tipurile: de fereastra (format dintr-o singura unitate de racire, care se monteaza in fereastra, jumatate fiind inauntrul camerei si jumatate in afara acesteia), simplu split (format dintr-o unitate interna, montabila pe perete si o unitate externa montata in afara cladirii/locuintei) si multi split (format din doua sau trei unitati interne, montabile pe perete – de regula in camere diferite – si o unitate externa montata pe exteriorul cladirii). Persoanele juridice nu au anumite preferinte, cumparand toate tipurile de instalatii de climatizare. Oricum, in topul vanzarilor conduce detasat sistemul simplu split.
Dar iata si celelalte tipuri de aparate de aer conditionat, pretabile pentru birouri sau locuinte: convertibil – seamana cu sistemul simplu split, insa unitatea interna poate fi montata atat pe podea, cat si pe perete sau in tavan; caseta – format dintr-o unitate interna (in general de capacitate mai mare), incastrabila in tavan si o unitate externa.
Mai putem aminti si aparatele de tip coloana, precum si instalatiile cu tubulatura, ambele fiind insa de capacitati mari. Si, ca sa incheiem aceasta simpla introducere tehnica a aparaturii de aer conditionat, sa precizam ca principalul criteriu de alegere si parametru al unui agregat de aer conditionat este reprezentat de capacitatea de racire sau puterea (de racire). Aceasta se masoara in BTU/h (British Thermal Unit/ora) sau kW/h (a nu se confunda cu consumul de putere electrica, care este de circa trei ori mai mic decat valoarea puterii de racire), un kW/h echivaland cu 3500 de BTU/h. Si mai explicit, puterea consumata de aparatele de aer conditionat este similara cu cea consumata de oricare alt produs electrocasnic „greu” (frigider, masina de spalat etc.).
Oferta de pe piata romaneasca este variata si atractiva, firmele de comercializare (distribuitori autorizati sau dealeri din teritoriu) avand spre vanzare doar marci consacrate (foarte putine exceptii de aparate „no name”) din Japonia, SUA, Germania, Coreea de Sud, Anglia etc. Preturile sunt mai mult sau mai putin accesibile si pentru diverse categorii de buzunare.
Dar, pentru a edifica potentialii cumparatori, indicam doua criterii de selectie si plajele de preturi aferente: raportat la suprafata, preturile variaza intre 30 si 200 de dolari pe metru patrat; raportat la puterea instalata, preturile sunt cuprinse intre 200 si 600 de dolari.
De asemenea, se pot oferi rate lunare intre 12 si 36, iar unii dealeri practica sistemul de leasing. Garantiile sunt cuprinse intre unul si trei ani, iar costurile de montaj variaza intre 70 si 120 de dolari, in functie de complexitatea aparatului. In final, recomandam cumparatorilor ca inainte de cumparare sa consulte firmele sau magazinele specializate pentru a alege varianta optima de aparat de aer conditionat.    

Recomandari de alegere a capacitatii/puterii in functie de suprafata

Suprafata (m2),     7000    9000    12.000    14.000    18.000    22.000
pentru:    BTU    BTU    BTU    BTU    BTU    BTU
Birouri    10 – 16    14 – 22    20 – 30    24 – 36    33 – 50    40 – 60
Locuinte    12 – 24    18 – 30    24 – 40    28 – 46    40 – 67    48 – 80