RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti luptă pentru obţinerea unui preţ corect al gigacaloriei la nivelul Municipiului Bucureşti. (…) Dacă instanţa va admite acţiunile formulate de RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, preţul final plătit de către consumator ar fi mai mic. Primul termen de judecată pentru acţiunile în anulare este miercuri, 25 mai 2016, reiese dintr-un comunicat al potrivit RADET. Astfel, mecanismul de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), încalcă cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă în România.
Potrivit comunicatului, preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera în zona de producţie a energiei termice, pentru a face competitiv preţul energiei electrice pe piaţă, poartă în limbaj uzual denumirea de 'subvenţie încrucişată', care este interzisă de legea română, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respectiv nr. 3/2010 şi 15/2015, încalcă numeroase principii: cel al transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilităţii preţului pentru consumatori, al protejării interesului public şi pe cel al protecţiei consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN.
RADET Bucureşti este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente – peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.