Bucureştenii rămân fără apă caldă şi căldură

RADET a anunţat că începând de duminică va sista apa caldă şi căldura în Capitală, în condiţiile în care Romgaz va opri furnizarea de gaz către ELCEN, care se află astfel în imposibilitatea de a furnizia agentul termic, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele C.A. al Radet. Pe de altă parte, şeful ELCEN, Marcel Nicolescu dă asigurări că nu va fi sistată furnizarea de apă caldă şi căldură.

„Se va sista furnizarea apei calde si caldurii de duminica in Capitala, din cauza datoriilor istorice”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele C.A. RADET, în cadrul unei conferinţe de presă. "Nu vom putea să mai funcţionăm dacă bugetul nu este aprobat. Trebuie introdus pe ordinea de zi a Consiliului General. Bugetul de până acum e aproape terminat", a spus reprezentantul RADET.

"Am semnalat in urma cu 2 saptamani, dar si acum 3 zile iminenţa opririi activitatii RADET ca urmarea a neaprobării bugetului. Lumea a inteles ca e nevoie de fonduri, asa ca se va aproba luni un imprumut pe care il va acorda primaria Capitalei RADETului, in jur de 250 de milioane. Din păcate, banii nu vor putea fi folositi, pentru ca neavand bugetul aprobat, banii astia or sa zaca în cont", a declarat Gabriel Dumitraşcu.

Ministrul energiei aduce acuzaţii grave la adresa Radet, după ce regia a anunţat că bucureştenii rămân fără căldură şi apă caldă. Andrei Gerea a declarat, la România TV că regia se află în colaps financiar pentru că are cheltuieli uriaşe cu sporuri aberante, precum cel pentru limbi străine. În replică, directorul Radet spune că sporurile de la ELCEN, companie în subordinea ministerului energiei, sunt mai mari decât cele de la Radet.

Ministrul a venit şi cu o explicaţie pentru situaţia financiară dezastruoasă de la RADET.

"Plâng că şi-au plătit cu greutate salariile, dar de un an de zile s-a gândit cineva să reducă prevederile acelea absolut aberante din Contractul Colectiv de Muncă? Nici minerii nu au asemenea sporuri cum au cei de la RADET. Să explice domnul director de la RADET cum au sporuri de limbi străine, spor de transport de zgură".

În lipsă de alte argumente, şeful RADET a arătat spre cheltuielile nejustificate din curtea ministrului energiei. "Dacă este să ne uităm pe cuantumul salariului din cifra de afaceri a RADET, se va vedea că este un cuantum mult mai mic decât cel de la ELCEN".

La rândul său, Marcel Nicolaescu a spus:

„Din 2008, cand s-a facut un bilant al datoriilor pe care RADET le avea, s-a stabilit de la ce incepem, s-a stabilit ca avem o datorie de 759 milioane. S-a facut esalonarea pe 3 ani, RADET nu a respectat termenul, datoriile s-au adunat. S-a ajuns la un debit principal de 600 milioane euro. Determinat de aceasta situatie imposibila, suntem in situatia de a fi pusi la zid de furnizorii de gaze pentru datoriile pe care le avem la ei. Am incercat sa obtinem o reesalonare, ne-ar ajuta mult. Faptul ca suntem in discutii avansate dovedeste faptul ca Romgazul isi arata totala disponibilitate pentru livrarea gazului. "Bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură, nu se sitează nimic!”, a declarat Marcel Nicolaescu, director ELCEN.