Inspectoratul de stat pentru reglementarea nucleară din Ucraina a înregistrat oficial urme de iod-131 provenind de la centrala nucleară Fukushima-1 din Japonia, grav avariată de puternicul seism de 9 grade, urmat de tsunami, de la 11 martie, ce a devastat nord-estul arhipelagului nipon, transmite agenţia ucraineană de presă Fokus.
Inspectorul-şef pentru securitatea nucleară şi radioactivă din Ucraina, Mihail Gaşev, a specificat marţi seara că în data de 27 martie a fost detectat iod -131 în Ucraina într-o cantitate minimă, măsurată microscopic.
Potrivit acestuia, toate centralele nucleare din Ucraina operează în regim normal şi nu s-a înregistrat o creştere a dozei de radiaţii gamma pe teritoriul Ucrainei.
Urme de iod-131 provenind de la Fukushima-1 s-au înregistrat anterior în SUA, Canada, precum şi în Franţa, Bulgaria, Cehia şi Finlanda, după cum s-a relatat anterior. Marţi, urme de izotopi radioactivi de iod-131 au fost detectate şi la Glasgow (Scoţia).
Serviciul de presă al Institutului Gorşenin din Kiev specifică într-un comunicat că situaţia este mult mai complicată în cazul izotopului de cesiu-137. În Ucraina este imposibil de detectat conţinutul suplimentar de cesiu-137 provenit din Japonia. În zona de supraveghere de 30 km din jurul centralelor nucleare ucrainene, detectarea acestui radionuclid este împiedicată de izotopii rămaşi în urma catastrofei de la Cernobâl. În regiunea Kievului, cantitatea de cesiu-137 este de 4,4 x10-5 Bq/m3.
Autorităţile ucrainene susţin însă că această cantitate de izotopi este de mii de ori sub nivelul general admis şi că siguranţa oamenilor nu este pusă în pericol.
SURSA: Agerpres