Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a trimis un comunicat de presă în care precizează că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.
Radiațiile în România sunt la un nivel normal. Situația e monitorizată constant
De asemenea, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a mai arătat că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.
”Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații”, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).
Evoluția situației este urmărită în permanență
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, anunță că urmărește constant evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.
Așadar, specialiștii de la Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică aceste datele și le transmite Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
”În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, potrivit comunicatului de presă.
Radiațiile erau ridicate la Cernobîl
La începutul lunii aprilie, presa internațională relata că radiațiile erau ridicate în anumite încăperi ale centralei nucleare de la Cernobîl.
Camerele afectate de anomalii au fost cele în care au trăit soldații ruși în timpul ocupării uzinei. Sursa materialului radioactiv nu era vizibilă în cameră, dar conform oficialilor ucraineni provenea din particulele mici și de la praful pe care soldații le-au adus în interiorul clădirii.
“Au mers în Pădurea Roșie”, zona din jurul Cernobîlului care este încă cea mai contaminată zonă de pe planetă în urma dezastrului nuclear din 1986, “și au adus materialul în uzină prin intermediul pantofilor”, explica soldatul ucrainean Igor Ugolkov.