Două agenţii nucleare ale ONU au detectat niveluri ridicate de radioizotopi în nord-estul Europei, dar asigură că aceste emisii, a căror origine ar fi o centrală nucleară din zona baltică, nu prezintă niciun risc.
Mai multe ţări nordice – Suedia, Norvegia, Finlanda – au semnalat în ultima săptămână din luna iunie o creştere a radioactivităţii de origine civilă, atestată de asemenea şi de alte institute.
Niciun risc pentru sănătatea umană
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat vineri la Viena că, potrivit informaţiilor primite din 47 de ţări, „concentraţia în aer a particulelor (radioactive) este foarte mică şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu”.
AIEA indică faptul că aceste niveluri de radioizotopi, puţin mai ridicate decât de obicei, „provin probabil de la un reactor nuclear în stare de funcţiune sau de mentenanţă, când se pot produce foarte slabe emisii radioactive”, conform presei din Europa.
Agenţia a exclus ca scurgerea să aibă legătură cu o manipulare necorespunzătoare a materialului nuclear şi nu consideră că aceasta ar proveni de la o instalaţie de prelucrare a combustibilului, de la un depozit de combustibil nuclear uzat sau de la instalaţii industriale sau medicale.
Niveluri anormale de ruteniu şi cesiu
AIEA afirmă, de asemenea, că „nu poate încă stabili unde se află acest reactor”.
La rândul său, Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), de asemenea cu sediul la Viena, a raportat duminica trecută că staţiile sale de măsurare din Suedia au detectat niveluri anormale de ruteniu şi cesiu (Ru-103, Cs-134 şi Cs-137).
CTBTO, ale cărei staţii permit de asemenea măsurarea creşterilor radioactive de origine civilă, a publicat o hartă care localizează originea posibilei scurgeri într-o vastă regiune din jurul Marii Baltice, cuprinzând treimea sudică a Suediei, jumătatea sudică a Finlandei, Estonia, Letonia, precum şi o largă zonă din jurul frontierei nord-vestice a Rusiei, inclusiv Sankt-Petersburg.
Potrivit AFP, AIEA a făcut un schimb de informaţii cu peste 40 de ţări, între care Rusia şi Letonia, care nu au semnalat „niciun eveniment” nuclear deosebit pe teritoriul lor.
Săptămâna trecută, Institutul olandez pentru sănătate publică şi mediu (RIVM) semnalase că „radionuclizii provin din direcţia Rusiei occidentale”, fără a putea furniza o localizare mai precisă.