Argumentele lui Andrei Dimitriu se asaza pe bilantul favorabil al SRR. El este mai precaut in declaratiile care-l vizeaza pe directorul executiv.
Dragos Seuleanu, dimpotriva, foloseste toata „munitia” din dotare. Mesajul sau este ferm: „Dimitriu trebuie sa demisioneze, pentru ca e un activist PNTCD.” Cu o carte de vizita impresionanta (burse si stagii de pregatire), Dragos Seuleanu pare mai mult preocupat de monitorizarea sefului, el fiind sustinut de majoritatea dinozaurilor din radio (cateva exemple: Viorel Popescu, Valeriu Daescu, Ion Ghitulescu). Hotarat lucru, Dimitriu si Seuleanu nu pot forma o echipa eficienta. Politicienii vor decide cine trebuie sa plece.
Dimitriu: „E vorba de nepotrivire de caracter”
Capital: Considerati votul negativ acordat raportului Consiliului de Administratie de catre Comisiile de Cultura ale Parlamentului drept o jignire la adresa calitatilor dvs. de manager?
Andrei Dimitriu: Nu simt votul ca pe o ofensa adusa persoanei mele, dar poate fi privit ca pe o ofensa adusa jurnalistilor din institutie. Votul a fost politic. Performanta manageriala a Consiliului de Administratie si a mea, ca presedinte, sunt confirmate de raportul anual, un raport recunoscut drept performant chiar si de catre adversari. Ceea ce mi se imputa, fara probe, este acest partizanat politic. Pentru ca nu au existat argumente legale si corecte impotriva raportului, s-a inventat aceasta acuza.
Capital: Grigore Zanc, senator PDSR, v-a acuzat de partizanat politic, pentru ca v-ati angajat consilieri „din randul celor mai agresivi oameni de orientare politica”. La cine se referea?
Andrei Dimitriu: O precizare: singurul meu consilier la ora aceasta este profesorul Tudor Catineanu, fostul presedinte al Radiodifuziunii, care a candidat din partea PDSR-ului. Conventii civile exista foarte multe in radio, fiecare director are o sumedenie de conventii civile cu personalitati care il consiliaza in anumite probleme. Din dezbaterile care au avut loc si la audiere, in cazul meu, presupun ca s-a facut referire la domnul Horia Roman Patapievici, o persoana extrem de indezirabila pentru PDSR. Este un intelectual de inalt rafinament si, in ciuda tuturor colportarilor, este un mare roman.
Capital: Ce sfaturi v-a dat Horia Roman Patapievici?
Andrei Dimitriu: Impreuna cu domnia sa, am gandit revista Targului de Carte Gaudeamus. Pe de alta parte, colaborarea cu dansul am gandit-o pentru a-mi facilita relatia cu societatea civila, gen Grupul de Dialog Social si Alianta Civica, cu care eu aveam relatii mai putine pana atunci. In principal, in aceasta calitate l-am solicitat pe domnul Patapievici.
Capital: La conferinta de presa a Consiliului de Administratie ati declarat ca votul asupra raportului Consiliului reprezinta „o umilire a oamenilor din Radiodifuziune de catre majoritatea parlamentara”. Puteti sa stabiliti exact impotriva cui s-a votat?
Andrei Dimitriu: Sigur, votul s-a dat pe raportul Consiliului de Administratie, dar acuzele formulate nu s-au dat pe raport, ci pe seama unui anumit partizanat politic. Partizanatul politic nu il face nici Consiliul de Administratie si nici presedintele-director general, il face corpul editorial, care nu este in subordinea presedintelui sau a Consiliului de Administratie. Exista un director care se ocupa si coordoneaza programele editoriale (Dragos Seuleanu – nota red.) si acesta ar fi raspunzator. Culpa formulata de comisii s-ar duce spre redactori si jurnalistii din radio. Avand o prestatie absolut corecta, in spiritul deontologiei jurnalistice, ei s-au considerat si se considera ofensati de faptul ca aceasta acuza, care nu e adresata Consiliului de Administratie – cum se incearca sa se acrediteze, se delega, de fapt, catre jurnalisti.
Capital: Ati mai declarat, tot acolo, ca intre dvs. si Dragos Seuleanu exista „o tratare diferita a problemelor”. Care sunt aceste probleme?
Andrei Dimitriu: In primul rand sunt probleme care tin strict de optiunea profesionala. Nu exista un diferend foarte mare. Sunt diferente legate de educatie, de optiuni culturale…
Capital: Politice?
Andrei Dimitriu: Nu, nu s-a pus problema de optiuni politice.
Capital: De management?
Andrei Dimitriu: Eu, de exemplu, tin foarte mult sa se construiasca studioul digitalizat de la Iasi, pentru care Consiliul de Administratie s-a si pronuntat, chiar Guvernul Romaniei ne-a alocat o suma. Domnul Seuleanu nu gaseste ca prioritara aceasta investitie. Au mai fost si alte probleme legate de informatizarea Centrului de Istorie Orala, probleme firesti, pana la urma.
Capital: Excludeti varianta conflictului politic?
Andrei Dimitriu: Incerc sa cred ca nu este un conflict politic.
Capital: Simtiti ca ar vrea sa va ia locul?
Andrei Dimitriu: A marturisit-o, asa ca nu trebuie sa simt.
Capital: Dansul si sustinatorii sai minimalizeaza cam tot ce scrie in raport.
Andrei Dimitriu: E un stil de a purta competitia.
Capital: De fapt, in ce consta conflictul?
Andrei Dimitriu: Cred ca e vorba de o nepotrivire de caracter, cum s-ar spune. Dumnealui este tanar si nu are suficienta rabdare ca sa-mi succeada in mod legitim la presedintia Radiodifuziunii.
Capital: Cum ati reusit sa obtineti profit?
Andrei Dimitriu: Proiectele noastre esentiale s-au legat de modernizarea echipamentelor (informatizare si digitalizare), consolidarea cladirii din strada Berthelot, consolidarea unor cladiri ale studiourilor teritoriale si digitalizarea acestora. Cu aceste obiective in atentie, administrand banul public cu anumita rigoare, s-a obtinut si profitul brut de 59,4 miliarde lei. Ca valoare, profitul n-a fost prioritar, dar este un obiectiv natural pentru orice manager. Sigur, si cuantumul taxei de abonament a avut un aport esential la venituri, dar sunt obligat sa recunosc ca anumite cheltuieli, care in anii anteriori erau foarte generoase, au fost restranse la un minim decent.
Capital: Dati-mi un exemplu de cheltuieli pe care le-ati restrans.
Andrei Dimitriu: Cheltuielile de protocol.
Capital: Anul trecut, canalul Romania Actualitati a inregistrat o cota de audienta la nivel national de 33%. Raportul arata ca incasarile brute de publicitate au fost de 843.000 de dolari, asta inseamna doar 7% din publicitatea difuzata pe piata radio. Nu va intereseaza sa exploatati cota de audienta?
Andrei Dimitriu: Capitolul publicitate nu e punctul meu forte, acesta se afla in parohia directorului general executiv. Sigur, nu-i o cifra care ne multumeste, e putin mai mica decat cea din 1999. Categoric, trebuie regandit locul publicitatii in politica editoriala, dar sarcina noastra principala nu este publicitatea. Ar fi contraproductiv sa ne finantam din publicitate, pentru ca ar insemna sa facem rabat la calitatea multor emisiuni.
Capital: Incercati un pronostic pentru votul din plenul Parlamentului la raportul Consiliului de Administratie?
Andrei Dimitriu: Nu este in interesul Romaniei, al Radiodifuziunii, nu este in interesul PDSR-ului si al actualei formule guvernamentale sa provoace o suspiciune asupra intentiilor de integrare. Nu exista motive. Discutiile mele personale cu toti liderii politici din PDSR si PRM au fost extrem de normale. Toate aceste personalitati m-au apreciat si m-au incurajat sa continui ceea ce am facut. Sper ca votul din plenul Parlamentului va fi unul pozitiv.    

Seuleanu: „Nu e postul de radio pe care l-a construit familia Dimitriu”
Capital: Ce obiectii aveti la raportul de activitate al Consiliului de Administratie?
Dragos Seuleanu: N-am sa va spun obiectiile mele, ca sa nu credeti ca sunt partizan. Am sa va spun obiectiile membrilor Consiliului de Administratie, pe care le puteti afla, daca dl Dimitriu va permite sa ascultati casetele cu inregistrari, de pe parcursul unui an intreg de activitate.
Capital: La conferinta de presa ati spus ca s-au facut economii, deci nu e mare lucru profitul…
Dragos Seuleanu: N-am spus eu asta.
Capital: Ma rog, unul dintre sustinatorii dvs.r
Dragos Seuleanu: In mod intentionat, dl Dimitriu a incercat sa schimbe subiectul. Subiectul votului este Consiliul de Administratie. Dl Dimitriu schimba aceasta situatie dificila ca manager in subiectul radio si in subiectul Seuleanu. Imi ingadui chiar sa-mi amintesc numele membrilor din Consiliul de Administratie care au obiectii: dl Razvan Dumitrescu i-a reprosat aproape in fiecare sedinta dlui Dimitriu faptul ca nu avem o strategie de dezvoltare a radioului. Prin lege, consiliul e obligat sa elaboreze o strategie de dezvoltare. In luna februarie 2000, s-a constituit un grup de lucru pentru a realiza strategia. Doua luni mai tarziu, dl Dimitriu a dizolvat acest grup, spunand ca se va ocupa personal de strategie. Strategia s-a putut realiza cu greu in clipa in care s-a primit o plangere la comisia de la Senat. Comisia a solicitat intrarea in normalitate si aproape acelasi grup care fusese numit initial a realizat in mai putin de o luna strategia. Si avem o strategie pentru 2004 – 2008. r
Capital: Si care e problema?r
Dragos Seuleanu: Exista o carenta de management. Aceasta strategie s-a elaborat in 2001. Deci, un an de zile, din punctul de vedere al legii, Consiliul de Administratie n-a functionat corect, pentru ca n-a elaborat strategia. De asemenea, cred ca dna Mariana Sipos i-a reprosat dlui Dimitriu, cred!, ca a efectuat deplasari ilegale in strainatate, pentru care are si plangere la Curtea de Conturi. De asemenea, dl Dimitriu a semnat acorduri internationale pe care conducerea radioului nu le-a vazut. Acordul cu Slovacia. E foarte folositor, dar era normal ca acordul sa fie discutat in Comitetul Director si Consiliul de Administratie. Totusi, nu e postul de radio pe care l-a construit familia Dimitriu si-l conduce cum vrea. r
Capital: Invocati reprosurile altora facute dlui Dimitriu. Dar dvs. ce ii reprosati?r
Dragos Seuleanu: I-am reprosat aceleasi lucruri: a incalcat Codul Muncii. A realizat angajari care nu sunt conforme cu Codul Muncii. La ora 16, Consiliul de Administratie aproba infiintarea postului de redactor-sef la o redactie, iar la ora 18 se organizeaza concursul…r
Capital: Pentru cine s-a scos postul la concurs?r
Dragos Seuleanu: Dar nu conteaza asta! Vedeti, tentatia este sa mutam discutia, s-o transformam intr-o balacareala interna. Ce face o parte a Consiliului de Administratie acum este sa ia radioul in brate si sa spuna ca daca dati in noi, dati in radio!r
Capital: Vreti sa-i luati locul lui Andrei Dimitriu?r
Dragos Seuleanu: Asta e obsesia dansului. r
Capital: Nu vreti sa fiti presedintele radioului?r
Dragos Seuleanu: Eu vreau sa fiu ziarist si manager la Radio Romania si ma pregatesc pentru asta de 11 ani. Pe ce functie? E mai putin important. Eu sunt in radio de pe vremea cand dl Dimitriu asculta radioul. Si dna Sipos, la vremea aceea ziarista la Dreptatea, este o alta persoana independenta, care vine si ne explica cum e cu independenta radioului. Eu am ajuns asa: angajat prin concurs redactor, numit de Eugen Preda redactor-sef adjunct la directia programe, numit de catre Preda director de Personal si dat concurs…r
Capital: Se spune ca ascensiunea dvs. in radio tine de un partizanat politic.r
Dragos Seuleanu: Iarasi se poate spune orice. Eu fac emisiuni. Emisiunile mele pot fi ascultate. Ce fac in timpul liber si cu cine tin e problema mea. Noi suntem politizati. Eu consider ca de la inceput, de la instalare, Consiliul de Administratie a fost politizat prin numirea dlui Dimitriu, un activist si militant PNTCD, in functia de presedinte. r
Capital: In ce calitate ati fost prezent in suita lui Adrian Nastase, cand a participat, cu ceva timp in urma, la emisiunea Chestiunea Zilei de la Pro TV?r
Dragos Seuleanu: Erau mai multi oameni acolo si eram si eu. Eu cred ca Adrian Nastase este un lider de prima mana in Romania si ca liderii autentici au nevoie de sustinere din partea societatii civile. Eram prezent in calitate de reprezentant al societatii civile. r
Capital: Dar sunteti reprezentantul unui radio public. r
Dragos Seuleanu: Eram in timpul meu liber. Am si eu dreptul sa ma duc intr-un loc unde vreau, unde sa nu compromit imaginea institutiei si sa sustin ideatic un om de mare performanta profesionala. Dar eu am fost consilierul onorific al lui Dudu Ionescu. Nu m-am simtit in nici un fel implicat politic. r
Capital: In ce consta conflictul dintre dvs. si dl Andrei Dimitriu?r
Dragos Seuleanu: Nu exista un conflict intre Dimitriu si Seuleanu. r
Capital: Puteti sa faceti echipa cu dansul?r
Dragos Seuleanu: Am si facut. r
Capital: Cat a durat?r
Dragos Seuleanu: Dureaza inca si acum. r
Capital: Dar nu v-a mai invitat la sedinta Consiliului de Administratie.r
Dragos Seuleanu: Dupa conferinta de presa a Consiliului de Administratie, nu m-a mai invitat. A si incercat sa-mi desfaca contractul de munca.r
Capital: Un pronostic pentru votul din plenul Parlamentului asupra raportului.r
Dragos Seuleanu: Nu sunt nici preot, nici prezicator, nici rabin. Nu sunt preocupat de ce se va intampla acolo.tr
r
r
Principalele investitii ale Societatii Romane de Radiodifuziuner
ObiectivultMilioane leir
Agentia de presa RADOR r
(sistemul automat de monitorizare, asistat de calculator) t- 5.000r
Pupitre audio digitale de mare capacitatet- 13.000r
Centrul de Istorie Orala „Gh.I.Bratianu”t- 350r
Camera Stirilort- 5.000r
Grupul tehnic pentru productii muzicale ale Salii de concerte „Mihai Jora” t- 5.400r
Studiul de fezabilitate pentru consolidarea cladirii sediului SRRt- 1.800r
Instalatii mobile de inregistrare digitala pentru reporterit- 1.500r
Instalatie de difuzare prin satelit t- 2.000r
Achizitionarea de echipamente audio profesionalet- 8.000r
Sistemul informational integrat al SRRt- 6.000r