La ce se așteaptă mediul de afaceri în 2025?
Potrivit lui Radu Burnete, în 2025, mare parte din mediul de afaceri se așteaptă la creșteri de taxe și impozite, menite să compenseze creșterea deficitului bugetar.
Acesta a adăugat că Guvernul a transferat asupra mediului privat toată povara modificărilor fiscale, iar instituțiile bugetare au fost scutite de reformele din 2023.
„Pe de o parte, de fiecare dată când îi auzi pe reprezentanții guvernului ei insistă că nu se întâmplă nimic. Nu crește TVA, nu cresc taxele, nu-i nicio nicio problemă. Dar asta nu e o poziție realistă din punctul nostru de de vedere. Eu nu spun că vine apocalipsa.
Dar, strict uitându-mă la traiectoria deficitului, la venituri și la cheltuieli, e absolut evident că trebuie luate măsuri ca să oprească această gaură. Și pare că pe partea de cheltuieli, nu că nu reușesc, fac mai rău. Și atunci rămâne partea de venituri bugetare.
Noi avem în PNRR asumat o reformă fiscală, unde cifra esențială este următoarea: ne-am asumat că vom crește nivelul de colectare în PIB cu 2,5 puncte procentuale. Suntem foarte departe de această creștere, deci vor trebui luate niște măsuri la anul după alegeri, îmi imaginez, ca să ne apropiem de această țintă pe care ne-am asumat-o singuri prin PNRR”, a explicat el într-un interviu pentru Economedia.
România nu a luat măsuri eficiente în ceea ce privește deficitul bugetar
Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să constate că România nu a implementat măsuri eficiente pentru a reduce deficitul, ceea ce înseamnă că țara trebuie să prezinte un plan de reducere a acestui deficit până la 15 octombrie, a adăugat directorul Concordia.
„Deci, deși ni se spune „stați liniștit, nu se va întâmpla nimic”, nu cred că e realist să să presupunem asta. Așteptarea pe care o simt și eu în rândul membrilor noștri este că acum e pusă puțin plapuma pe țambal, că sunt alegeri și nimeni nu vrea să vorbească de creșteri de de taxe”, a spus acesta.
Însă, spune Radu Burnete, „imediat cum se vor termina alegerile o să ne trezim cu o factură, cu un pachet fiscal”.
„Că va crește TVA-ul, că vor crește impozitele pe venit sau pe dividende, că o să avem un impozit progresiv. Uneori premierul spune că este cel mai mare suporter al impozitării progresive, ceea ce noi nu credem că ar fi bine pentru economia noastră”, a adăugat el.
Așadar, există temeri, mai mari sau mai mici, că imediat după alegeri, fără consultare și fără prea multe discuții, vor trebui luate măsuri destul de drastice.
„Și e un scenariu pe care ne dorim și credem că ar trebui să-l evităm. În 2008, 2009, 2010, tot așa aveam niște alegeri, guvernul de la vremea respectivă spunea să stăm liniștiți, măsurile au fost amânate multă vreme, după care le-a luat brusc și peste noapte și economia România a avut un una dintre cele mai mari căderi din Europa din cauza acelui șoc fiscal și ne dorim foarte tare să nu vedem așa ceva”, a spus Burnete.
Directorul Concordia precizează că solicitarea lor către guvern, în discuțiile date, este să fie mai transparenți, să le arate ce măsuri au în vedere și să le discute împreună. Până acum nu au primit multe detalii, doar asigurări că nu va fi un șoc, că măsurile nu vor fi implementate peste noapte și că temerile lor nu se vor materializa.
Vor crește impozitele în 2025?
Întrebat cu privire la principalele categorii de impozite – TVA, impozitul pe venit, impozitul pe profit, pe dividende și impozitele locale – și la care dintre acestea se așteaptă la o creștere, Radu Burnete a spus:
„Dacă nu facem nimic și nu ne organizăm și nu avem un plan bine pus la punct, temerea că e că ne vom grăbi iarăși cu o creștere a TVA, pentru că e cel mai facil mod de a aduce repede niște venituri la buget, deși cu un cost imens pentru economie.
Și premierul spune adesea că nu-și dorește așa ceva, că știe ce se poate întâmpla. Dar dacă nu ai un plan bine pus la punct, te duci la acest levier, care e cel mai rapid, cel mai ușor de folosit, dar și foarte distructiv pentru pentru economie”.
Potrivit lui, în spațiul public se vorbește că premierul a indicat posibilitatea păstrării cotei unice de impozitare, dar fără nicio excepție. Adică acesta intuiește clar o potențială creștere a impozitului pe dividende și a impozitului pe venit, probabil până la 16%. Aceste idei circulă în spațiul public.
Potrivit lui Radu Burnete, așteptarea realistă pe care o au oamenii de afaceri din România este că, în cazul unei reconfigurări fiscale, discuțiile ar trebui să fie transparente și să conducă la un pachet care să sprijine mediul de afaceri și să îi asigure competitivitatea.
Directorul Concordia a spus, de asemenea, că pentru ei, cota unică nu este negociabilă.
„De ani de zile vorbim despre plafonarea CAS și CASS și despre reducerea taxării muncii în în România. Avem aceste taxe pe cifra de afaceri, care denaturează grav economia și care nu sunt deloc potrivite”, a spus el.