Capital: Doi ani la TVR, doi ani la CNA, patru ani la Tele 7abc, cinci ani la Antena 1, pentru cati ani ati semnat la National TV?
Radu Cosarca: Am semnat pe o perioada nedeterminata. Ne imaginam ca vom fi multi ani impreuna, pentru ca National TV este un proiect revolutionar prin tehnologie, modernitate si prin aspiratiile sale. De aceea am si acceptat sa fac o schimbare in cariera mea profesionala si sa inchei perioada de la Antena 1 dupa cinci ani foarte buni. National TV este o schimbare radicala in cariera mea.
Capital: Ati lasat „Observatorul” cu „o caruta” de premii, cu audienta, notorietate, cu influenta. Sunt argumente care nu justifica despartirea dvs. amiabila de Antena 1. De ce v-ati despartit de Antena 1?
Radu Cosarca: Despartirea de Antena 1 a fost chiar amiabila. Cand am fost numit directorul Departamentului de stiri de la Antena 1, in februarie 2001, am semnat un contract care era valabil pana in vara acestui an. Contractul putea fi prelungit sau nu. Antena a optat pentru un alt proiect si pentru o restructurare generala. In echipa de conducere au venit oameni din zona trustului Media Pro, astfel incat sa fie ca jucatorii unei echipe care au jucat impreuna mai multe meciuri – asta a fost ideea.
Capital: Ca o ironie a sortii, locul dvs. la Antena 1 a fost luat de catre Sergiu Toader, un fost sef al stirilor Pro TV. Cum sa interpretez preferinta Antenei pentru oamenii de la concurenta: sunt mai buni?
Radu Cosarca: Pe Sergiu Toader „l-am batut zdravan” in ultimul lui an de sef de stiri la Pro TV. El face echipa buna cu cei care sunt la conducerea Antenei 1, se cunosc de mult, au multe meciuri impreuna. (Sorin Enache, fost director Pro TV, este in prezent director la Antena 1 – nota red.)
Capital: S-a intamplat vreodata ca stirile de la „Observator” sa deranjeze interesele politice sau de afaceri ale patronului Dan Voiculescu?
Radu Cosarca: Da, de multe ori. stirile sunt stiri, evenimentele nu depind de vointa cuiva si nu pot fi ascunse. Daca un post ca Antena 1 n-ar fi difuzat o stire importanta care, sa spunem, ar fi contravenit unor interese si celelalte posturi ar fi dat-o, acest fapt ar fi sarit in evidenta. Nici o statistica nu a evidentiat acest lucru. Au fost discutii, insa, dar mai mult in registrul comic, pentru ca domnul Dan Voiculescu este un om cu simtul umorului. Odata, un om de la stiri a facut o eroare in alegerea unor imagini si a ilustrat un caz de coruptie a unui patron, nu mai stiu exact ce caz, cu imagini dintr-o fabrica a domnului Dan Voiculescu.
Capital: Dupa alegerile din 2000, faptul divers a inundat stirile TV. Este un efect al unui pact pe care televiziunile l-au facut cu Puterea?
Radu Cosarca: Nu. Televiziunile au facut un pact cu publicul. Din pacate, publicul cere aceste stiri. Toate posturile TV fac sondaje de piata din care doresc sa afle care sunt preferintele publicului. Acesta raspunde corect in sondaje, dar nu sincer: vrea stiri serioase si uraste violenta in declaratii. In realitate insa, face exact invers. Sigur, aceasta avalansa a faptului divers coincide si cu o anumita simplificare a peisajului politic in Romania.
Capital: Recunoasteti ca actuala Putere este menajata de catre televiziuni?
Radu Cosarca: N-as spune menajata, as spune neglijata. Atata timp cat peisajul politic nu mai produce stiri, atunci televiziunile neglijeaza Puterea. Amintiti-va ce senzationala era viata politica in Romania pe vremea coalitiei CDR-PD-UDMR, cand un ministru declara ceva si celalalt habar n-avea, cand premierii erau luati prin surprindere de declaratiile colaboratorilor lor sau cand se faceau dueluri in talk-show. Acum nu mai exista un astfel de spectacol. Dupa 2000 au fost stiri si scandaluri legate de coruptia din PSD, de baronii locali, dar n-au starnit interesul telespectatorilor.
Capital: Ati semnat la National TV pentru un salariu mai mare decat cel de la Antena 1?
Radu Cosarca: Da.
Capital: Un ziar dadea ca salariul dvs aici ar fi de 10.000 de dolari pe luna.
Radu Cosarca: Mi-au dat lacrimile cand am citit.
Capital: Care va fi pozitionarea stirilor de la National TV?
Radu Cosarca: Suntem un post care isi pregateste o strategie si nu suntem pregatiti sa facem publice aceste lucruri care inca fac obiectul unor analize. Important este ca tot ce pregatim va fi revolutionar. Nu va fi un post oarecare care va incerca si el sa sparga putin coaja. National TV va fi un post care va conta chiar din prima zi de emisie si care, in mod cert, va inregistra o audienta semnificativa. Nu spun ca va depasi din prima zi audienta posturilor clasice, dar va avea o oferta moderna, contemporana, europeana.
Capital: Puteti sa dezvoltati sintagma de „proiect revolutionar”?
Radu Cosarca: Nu, nu pot inca. Nu pot pentru ca nu vreau. Vom incerca sa surprindem si sa captivam publicul prin tot felul de elemente bazate pe tehnologie de ultima ora. Va fi mult spectacol in ceea ce vom face, in sensul placut al spectacolului, si nu al senzationalului. Vom oferi publicului stiri mai degraba importante dar pe care, prin mijloace grafice si de alta natura, le vom prezenta si intr-o forma interesanta.
Capital: Ce deosebire este intr-o stire importanta si una interesanta?
Radu Cosarca: O stire importanta poate fi, de exemplu, votarea unei legi in Parlament. Daca o prezinti ca atare e o stire plictisitoare, neinteresanta. O stire interesanta poate fi: premierul planteaza un brad. Nu are absolut nici o importanta acest lucru pentru istoria tarii sau buzunarul romanului, dar e interesanta.
Capital: Astfel de stiri s-au dat la „Observator”, premierul a inaugurat nu stiu ce… podet.
Radu Cosarca: Da, s-au dat pentru ca, daca ati observat, in astfel de situatii si premierul si presedintele profita de situatii si fac declaratii extrem de interesante, mult mai interesante decat in mediul lor natural, la Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni. Mai cu sapa in mana, intr-un echipament lejer, mai cu o gluma, mai cu o ironie, de regula, isi raspund unul altuia sau raspund unor acuze venite din partea presei sau a Opozitiei, intotdeauna sunt declaratii spumoase si elemente de inedit.
Capital: In astfel de situatii, stirea nu cade in derizoriu?
Radu Cosarca: Ba da, dar asemenea stiri fac audiente bune.
Capital: National TV serveste interesele de afaceri ale fratilor Micula. Cum veti reusi sa stergeti din mintea publicului o asemenea eticheta?
Radu Cosarca: La fel putem spune despre Antena 1, ca serveste interesele lui Dan Voiculescu, ca Pro TV serveste interesele lui Adrian Sarbu sau ca B1 TV pe cele ale fratilor Paunescu. Eu nu stiu care ar putea sa fie interesele fratilor Micula decat de a face inca o intreprindere rentabila, asa cum au pus pe picioare o buna parte din industria alimentara a acestei tari. Nu vad ce este rau in asta.
Capital: Cine sunt cei 11 reporteri care ar forma „echipa de vis” intr-o televiziune din Romania?
Radu Cosarca: N-as vrea sa va dau asta pentru ca ar putea fi interpretat in fel si chip. Ar putea fi interpretata ca o invitatie, ca un atac, poate, ori nu vreau sa fie nici una, nici alta. Nu visez sa lucrez cu „dream time”. Nu stiu daca Real Madrid e cea mai buna echipa de fotbal din lume.

Carte de vizita

Data si locul nasterii: 20 iunie 1963, Bucuresti
Studii: Absolvent al Facultatii TCM Bucuresti (1987), curs de jurnalism TV – Washington DC si California University (1991), training BBC – Bucuresti (1992), training BBC World Service – Londra (1993), Training Center for Foreign Journalists, Washington (1993)
Activitate:
· 1990 – 1992, reporter, redactor si producator la TVR
· 1992 – 1994, membru CNA
· 1994 – 1998, editor general si director general Tele 7 abc
· 1998 – 2003, director stiri la Antena 1
· A realizat numeroase emisiuni de stiri, programe, talk-show-uri si a obtinut premii APTR pentru cea mai buna emisiune de stiri – Observator (1999, 2000, si 2002)
Starea civila: casatorit.r