Dividendele datorate statului de marile companii ar trebui să meargă către dezvoltarea acestora sau către proiecte conexe, însă cu condiţia ca finanţarea să aibă la bază criterii de randament şi profitabilitate, a declarat joi economistul-şef al Băncii Comerciale Române, Radu Crăciun, în cadrul mesei rotunde cu titlul 'Lichidităţi există, ce facem cu ele?'.
El a făcut această propunere în contextul în care marile companii la care statul este acţionar sunt generatoare de lichiditate în sistemul financiar, prin dividendele plătite la buget, lichiditate care nu poate fi plasată în credite. El s-a referit în special la companii gen Petrom, Romgaz, Transgaz care sunt generatoare de cash. 'Aceste firme distribuie o mare parte a excesului de lichiditate prin dividende, care se duc către bugetul de stat. Este aceasta soluţia optimă, sau ar fi mai bine ca acest exces de lichiditate să fie distribuit în direcţia dezvoltării proprii sau în direcţia dezvoltării unor proiecte conexe? Ştim că există astfel de planuri, ca o serie de companii să contribuie la finanţarea unor proiecte mai ales în sectorul energetic, profitând de excesul de lichiditate pe care îl au. Este o idee foarte bună cu o sigură condiţie: criteriile de finanţare a unor astfel de proiecte în România să fie criterii de randament şi profitabilitate', a subliniat Radu Crăciun.
O altă sursă de bani care nu este suficient folosită în economie ar fi, potrivit lui Radu Crăciun, cea din pensiile private. 'Este un sistem care creşte foarte repede, iar lichiditatea este plasată în titluri de stat. Sistemul simte nevoie unor plasamente alternative şi care cred că nu trebuie să fie ignorat, dar este nevoie de o legislaţie mai permisivă, pentru diversificarea portofoliului de investire', a subliniat Radu Crăciun.
La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele BCR Pensii, a declarat că în 2014 şi 2015 fondurile de pensii ar putea avea la dispoziţie în jur de 500 milioane de euro să investească în acţiuni şi bonduri. 'Astfel, partea de finanţare s-ar putea asigura inclusiv din resurse interne. Dacă ne uităm la bonduri corporative, nu s-a realizat nicio emisiune în 4 – 5 ani prin Bursă. În ultimele 14 luni, însă, s-au reuşit patru emisiuni care au generat un miliard de lei finanţare pe termen lung pentru corporaţii şi bănci. Bursa începe să intermedieze finanţare din ce în ce mai consistentă', a explicat Lucian Anghel.
Pe de altă parte, însă, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că lipsa finanţării nu este printre primele trei probleme enunţate de firmele din România. El a citat un studiu realizat Direcţia de Stabilitate Financiară din BNR în 2013.
'Firmele din România văd primele trei probleme ca fiind fiscalitatea ridicată, competiţia şi lipsa cererii. Abia pe locul patru se află lipsa finanţării. Corporaţiile mari se finanţează din profitul reinvestit, din împrumuturi de la acţionari, din vânzări de active şi din credit comercial. Ele nu se finanţează nici de pe bursă nici de pe pieţele financiare', susţine Valentin Lazea.
SURSA: Agerpres