Radu Cristescu avertizează despre alte momente care vizează cazul Coldea

Deputatul PSD Radu Cristescu a tras un semnal de alarmă, în cadrul discuțiilor publice referitoare la „cazul Coldea”, subliniind și alte episoade relevante din istoria recentă a României.

Deputatul PSD Radu Cristescu a declarat că, în timp ce se discută mult despre „optimizările” aduse de „stâlpii statului-paralel” în Justiție, adică Coldea, Dumbravă, puțini sunt conștienți de cea mai semnificativă „optimizare” a secolului: dosarul Patriciu-Petromidia.

În 2005, Patriciu a fost arestat pentru o noapte, dar eliberat din cauza unor vicii de procedură. După eliberare, Patriciu a anunțat că va solicita despăgubiri uriașe de la statul român pentru reținerea abuzivă, despre care a afirmat că ar fi prăbușit acțiunile Rompetrol la bursă.

„Se tot vorbește de niște luni de zile despre ”optimizările” operate de stîlpii statului-paralel băsescian în Justiție, mă refer la Coldea, Dumbravă eiusdem farinae. Dar puțini știu care a fost cea mai mare ”optimizare” a secolului: dosarul Patriciu-Petromidia. Arestat o noapte în 2005, apoi eliberat, zice-se, pentru viciu de procedură, Patriciu, ne amintim cu toții, a anunțat imediat după eliberare că va cere despăgubiri de sute de milioane de dolari statului român pentru reținerea abuzivă, care ar fi prăbușit acțiunile Rompetrol la bursă.

Patriciu nu a primit despăgubirile imense, pentru simplul motiv că nu le-a cerut niciodată. În schimb, au primit alții ”despăgubiri” de la el, ca să-l facă scăpat. 300 de milioane de dolari a fost prețul libertății miliardarului, virați în conturile unei bănci din spațiul ex-sovietic. Țară pe care Băsescu a vizitat-o oficial cîteva luni mai tîrziu, ca din întîmplare, probabil pentru a se asigura că sunt în regulă conturile. Așa se scrie istoria adesea: pe bani mulți!”, a spus Cristescu, pe Facebook.

Pe 15 iulie, procurorii DNA au anunțat extinderea urmăririi penale într-un dosar ce îi vizează pe Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Dan Tocaci

Pe 15 iulie, procurorii DNA au anunțat extinderea urmăririi penale într-un dosar ce îi vizează pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI, generalul Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci.

Aceștia sunt acuzați de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Se susține că Coldea, Dumbravă și Trăilă ar fi solicitat 600.000 de euro plus TVA de la un ales local pentru a influența magistrați, primind doar o plată parțială.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au extins acum acuzațiile la cele patru persoane (doi foști militari, un avocat din Baroul București și o persoană fără funcție oficială) pentru trafic de influență (în cazul a trei dintre aceștia) și constituirea unui grup infracțional organizat.

Conform unui comunicat de presă emis de DNA, în anul 2023, trei dintre inculpați — doi oameni de afaceri și un avocat din Baroul București — ar fi solicitat de la un ales local, care este și martor în dosar, suma de 600.000 de euro plus TVA.

Florian Coldea
Florian Coldea

”În cursul anului 2023, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. În contextul menţionat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro”, arată DNA, luni, într-un comunicat de presă.

De asemenea, inculpații ar fi utilizat o societate de avocatură pentru a transfera banii primiți de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către firmele de consultanță pe care le dețin, creând astfel aparența de legalitate a acestui circuit financiar prin intermediul unor contracte de asistență juridică și consultanță.

În prezent, sunt efectuate cercetări și față de alte persoane juridice, în legătură cu infracțiunea de spălare de bani.