Studiile au o utilitate limitată atunci când vorbim despre carieră, iar un tânăr talentat nu este neapărat unul cu foarte multe diplome, susţine Radu Furnică, preşedintele companiei Leadership Development Solutions (LDS).
„Poporul român suferă de o boală socială, al cărei nume eu l-am inventat: se numeşte diplomită, înclinaţia de a aduna teancuri de diplome în convingerea că vei deveni cel mai bun într-un domeniu… E ridicol să te aştepţi că, numai din cauza faptului că ai o diplomă, oricât de bune ar fi fost notele pe care le-ai obţinut, vei putea să faci ceva concret într-o întreprindere”, a explicat el.
Cum recunoşti talentul?
Atitudinea, curiozitatea, îndrăzneala de a lua decizii, responsabilitatea şi munca sunt doar câteva dintre calităţile unui tânăr talentat. „Tânărul nu trebuie să se aştepte de la corporaţie să-l crească la potenţial maxim. Corporaţiile sunt foarte oportuniste. Ele dezvoltă oamenii, dar numai pentru scopurile lor, atâta timp cât au nevoile respective”, a spus Furnică.
Acesta susţine că poate să recunoască un tânăr talentat din primele cinci secunde: „Un tânăr nu trebuie să se comporte în niciun fel la interviu, trebuie să fie el însuşi. Nu trebuie să încerce să fie cumva pentru că va sfârşi în eşec, cu siguranţă”.
Cât contează studiile în carieră?
Radu Furnică consideră că, în general, programele de master şi de doctorat nu îşi ating decât parţial scopul. „Tinerii din ziua de astazi trebuie ajutaţi să rezolve probleme, nu trebuie obligaţi să memoreze lucruri care, oricât de valoroase ar fi fost ele la vremea lor, nu ştiu cât le va ajuta în următorii 10-20 de ani de carieră”, încheie acesta.