Politica de tăiere a dobânzii precum și menținerea unui control al lichidității în termeni adecvați (ceea ce a însemnat o injecție permanentă de lichiditate pe termen scurt) va conduce la o reducere a dobânzilor pentru clienți. După cum apreciază președintele CEC Bank, dobânzile la împrumuturuile în lei ar putea scădea până la 11,5% pentru persoanele fizice și 8,9% pentru IMM-uri.
„Din noiembrie 2011 – momentul primei decizii de tăiere a dobânzii de la 6,25% la 6%, până la minimul așteptat de noi în ceea ce privește dobânda de politică monetară (5% în mai) se vor acumula 1,25 puncte procentuale. Până în luna februarie 2012 (cu o reducere cumulată de 0,75 puncte procentuale pe dobânda cheie) dobânzile la creditele la lei se reduseseră cu circa 0,5pp (atât la persoane fizice, cât și la companii), iar la depozitele în lei cu 0,1 pp la persoane fizice și cu 0,6 pp la companii” explică Radu Grațian Ghețea, președinte Asociației Române a Băncilor și CEC Bank.
Efectul de transmitere al reducerilor de dobândă este întârziat de procesul de reechilibrare a bilanțurilor băncilor, dar bancherii așteaptă materializarea acestora. Datele publicate de banca centrală arată un nivel mediu al dobânzilor la depozitele nou constituite în lei de 6,6% și 5,6% pentru persoane fizice și respectiv companii în octombrie 2011 (luna premergătoare primei tăieri a dobânzii de politică monetară) și un nivel mediu al dobânzilor la creditele nou acordate de 12,8% pentru persoane fizice și de 10,1% pentru companii (acestea nu includ costurile adiacente precum comisioane).
“Dacă întreaga mișcare de pe dobânda cheie se va trasmite în dobânzile la clienți, într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, dobânzile la creditele în lei ar putea scădea până la 11,5% persoane fizice și 8,9% pentru companii (nefiind incluse comisioanele adiacente)”, precizează Ghețea. În funcție de interesul băncilor în a se axa mai mult pe creditarea în lei, presiunea în jos pe dobânzi ar putea să aibă un impact favorabil suplimentar.