Ministerul Finanţelor, acţionarul majoritar al CEC Bank, nu a luat în discuţie la Adunarea Generală desfăşurată ieri modificarea componenţei conducerii băncii astfe l că actualul preşedinte, Radu Graţian Gheţea îşi păstrează, deocamdată, funcţia.

„La Adunarea Generală de joi nu au fost propuneri de modificarea a conducerii. De la începutul anului a fost o schimbare prin numirea secretarului de stat Bogdan Drăgoi, în locul fostului preşedinte al ANAF Daniel Chiţoiu, care s-a retras anul trecut, după ce a obţinut un mandat de parlamentar”, au declarat pentru Mediafax surse prezente la AGA.

Conducerea CEC Bank a făcut obiectul unor negocieri între partidele din coaliţia de guvernământ, PSD cerând PD-L, în mai multe rânduri, să-l numească la şefia băncii pe Enache Jiru, fost preşedinte al instituţiei de credit.

La mijlocul lunii martie, Mircea Ursache, coordonator în cadrul PSD pentru mediul de afaceri, declara că până la 30 aprilie va avea loc AGA la CEC, iar pe ordinea de zi ar fi urmat să figureze şi înlocuirea unor membri din Consiliul de Administraţie care nu mai îndeplinesc funcţii în Ministerul Finanţelor.

Ursache spunea atunci că Enache Jiru, preşedintele Comisiei de Selecţie a Administratorului Fondului Proprietatea, este o „propunere nimerită” pentru funcţia de preşedinte al CEC Bank, întrucât a mai condus instituţia şi se bucură de sprijin total din partea sindicatelor.

La puţin timp după aceste declaraţii, atât ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, cât şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României au respins informaţiile, atrăgând atenţia că nu sunt uzuale declaraţii despre eventuale schimbări ale conducerii unei bănci comerciale. Mai mult, BNR a amintit că ultimul cuvânt în numirea unor conducători de instituţii de credit aparţine băncii centrale.

Comitetul de Direcţie al CEC Bank este condus de preşedintele Radu Gheţea, care este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, secondat de Gheorghe Carabasan – prim-vicepreşedinte, şi trei vicepreşedinţi – Cristian Tudorancea, Mihaela Lucica Pop şi Mirela Iovu.

Din Consiliul de Administraţie mai fac parte Gheorghe Carabasan, Cristian Tudorancea, Mihaela Lucica Pop, Sebastian Vlădescu, Cătălin Doică, Alice Bâtu, Bogdan Huţucă, Ciprian Badea şi Şerban Pop. Bogdan Drăgoi trebuie să primească în perioada următoare avizul Băncii Naţionale a României.

În urmă cu o săptămână, Radu Gheţea a fost reales pentru al patrulea mandat de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.

Sursa: Mediafax