Liberty Galați este una dintre cele mai importante unități de producție a oțelului din România. Compania are o istorie de peste cinci decenii și o prezență semnificativă pe piața globală.

Director general Liberty Galați, Radu Ionescu, a dat curs întrebărilor adresate de către revistă.

Cât de mult v-a afectat situația tensionată de la granițele României? Care au fost principalele provocări prin care a trecut compania dumneavoastră în ultimul an?

Anul trecut toți producătorii de oțel din Europa au operat în condiții extrem de dificile, cu inflație crescută, costuri ridicate ale energiei și cerere scăzută, agravate de războiul din Ucraina. Acesta a generat creșterea masivă a prețurilor la materiile prime și întreruperea lanțului de aprovizionare.

Conflictul de la graniță a generat, de asemenea, o criză a fierului vechi și o creștere masivă a importurilor care au ajuns anul trecut la aproape 30% din piața de oțel din Europa. Astfel, producătorii europeni au fost nevoiți să suspende capacități de producție primară de 22 de milioane de tone de oțel la finalul anului trecut, reprezentând circa 25% din capacitatea totală de producție europeană.

Industria siderurgică românească a atins cel mai scăzut nivel de la începutul războiului din Ucraina. Liberty Galați, cel mai mare producător de oțel din România, a reușit să mențină locurile de muncă și să plătească integral salariile angajaților.

Ce cifră de afaceri și profit estimați pentru finalul anului 2024?

Anul acesta s-a dovedit a fi mai dificil decât estimau analiștii la începutul anului. O ușoară îmbunătățire a pieței este așteptată abia în trimestrul IV, pe baza estimărilor asociației europene a producătorilor de oțel, EUROFER.

De aceea, colaborăm cu autoritățile din România pentru a găsi cele mai bune soluții dedicate industriei, mecanisme de stat și programe finanțate din fonduri europene care pot susține industria siderurgică națională să fie competitivă în actualul context, un lucru crucial pentru miile de companii și zecile de mii de angajați care depind de activitatea sa.

 Ce planuri de business aveți? Care sunt diferențiatorii companiei dumneavoastră în piața în care activați?

Otelul de la Galați a fost întotdeauna apreciat pe piața siderurgică mondială. În ultimii cinci ani Liberty Galați a exportat produse în peste 30 de țări, inclusiv Germania și SUA. În ultimii doi ani, în noul context geopolitic, ne-am schimbat strategia. Am pus mai mult focus pe piața locală unde am crescut cu 20% livrările către clienții din România.

În perioada următoare, vom continua să ne concentrăm pe piața românească, unde avem clienți importanți care realizează proiecte de anvergură în România, și pe produse din oțel cu valoare adăugată mare. Oțelul de la Galați este folosit pentru construirea de autostrăzi, poduri moderne, infrastructură pentru energie, în industria navală, dar și pentru profile solare, huburi logistice si supermarketuri.

Compania noastră este un producător unic în Europa pe segmentele de tablă groasă pentru astfel de proiecte complexe. Totodată, ne consolidăm portfoliul de comenzi în sectorul construcțiilor. Aici, suntem un furnizor important de produse zincate și produse cu acoperire organică, dar și în domeniul energiei unde furnizăm țevi și conducte acoperite pentru proiecte majore de infrastructură energetică.

 Ce investiții aveți plănuite pentru următorul sau următorii ani?

Grupul Liberty își menține planurile de transformare a companiei de la Galati într-un producător de oțel verde până în 2030. Deși ne confruntăm cu numeroase provocări ale pieței, Liberty Galați rămâne o partea esențială în procesul de decarbonizare a producției de oțel din Europa.

Nu putem face acest lucru singuri. Este nevoie ca guvernul, instituțiile financiare, companiile de energie și transport să participe la această transformare revoluționară pentru a asigura competitivitatea industriei noastre pe termen lung.

Ce programe de CSR ați desfășurat în ultimul an? Ce programe aveți prevăzute pentru următorul an?

Programele de responsabilitate socială ale grupului nostru sunt realizate de Fundația GFG. Aceasta își propune să educe tânăra generație și sa o pregătească pentru un viitor al inovației și sustenabilității. Deși industria s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii doi ani, am continuat să dezvoltăm programe dedicate tinerilor. Aflat la cea de-a treia ediție anul acesta, programul de învățământ dual educă tinerii în domeniile STEM.

Este dezvoltat în colaborare cu Liceul „Paul Dimo” și cu organizația „Rewise Learning”, care oferă acreditare în Marea Britanie. Un al program educativ dezvoltat de compania noastră, Clubul de Robotică, s-a desfășurat în 2023 și 2024. A oferit copiilor angajaților cursuri interactive și oportunitatea de a construi și programa roboți. Pentru al treilea an consecutiv, am susținut în calitate de partener Gala Excelenței în Educație. Aceasta premiază performanța elevilor excepționali din Galați.

Parte a implicării noastre în comunitatea din Galați, am continuat, de asemenea, să fim Partenerul Oficial al echipei de fotbal Oțelul în sezonul 2023/2024 și să susținem performanța sportivă a uneia dintre cele mai bune echipe din România care joacă în Superligă.