Radu Lucianu: Băncile îşi pregătesc bugete de investiţii în imobiliare

Băncile au început să îşi facă bugete de investiţie în proiecte imobiliare, însă procesul de selecţie al investiţiei în sine este unul draconic şi bazat pe istoricul dezvoltatorului cu banca, spune Radu Lucianu, country managerul companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis România.

Potrivit acestuia, în mediul de afaceri se vorbeşte despre un buget de 300 mil. euro pe care UniCredit i-ar avea destinaţi investiţiei în proiecte imobiliare în acest an. Trebuie precizat faptul că UniCredit este printre puţinele bănci cu expunere imobiliară care a dus o campanie agresivă de curăţare a activelor toxice din portofoliu.
„În 2008-2009, băncile mamă au început să îşi cureţe portofoliile, iar pasul doi a fost curăţenia la sucursale, proces derulat anul trecut şi care va continua şi în acest an, dar într-un ritm mai scăzut. Băncile mamă trebuie să finanţeze pentru a supravieţui. Resursele băncilor sunt din taxe şi credite. Au bani disponibili pentru investiţii“, a declarat Lucianu.
Potrivit acestuia, dezvoltatorii care iniţiază investiţii în acestă perioadă se uită la o marjă de profit de 20-25%, însă sunt şi care se mulţumesc cu 15% profit.
Totodată, ponderea contribuţiei investitorului la accesarea unui credit bancar s-a redus de la 50% la 35-40%, dacă respectiva companie nu a avut incidente de plată.
Lucianu a menţionat faptul că băncile cer garanţii viabile pe termen lung şi nu mai acceptă colaterale care nu pot fi vandabile, cum e cazul terenurilor care depind de părerea pieţei la un moment dat şi care au fost utilizate ca garanţii de către mulţi dezvoltatori.