economice in Constanta, Mamaia si Sat Vacanta“, supranumita de contestatarii sai „taxa de protectie“), consilierii constanteni participanti la aceste discutii au adoptat o taxa de „folosinta a domeniului public si privat al Municipiului Constanta de catre retelele de cablu TV, telefonie, Internet“, de 1.000 de lei pe metru liniar pe zi, indiferent daca acest cablu este amplasat pe domeniul public sau pe cel privat. Aceasta hotarare figureaza si pe site-ul Primariei din Constanta. Evident ca aceasta decizie a nelinistit providerii de cablu TV si Internet din orasul de pe malul marii. O mie de lei pe metrul liniar pe zi este o taxa aberanta: suma aceasta inmultita cu numarul de kilometri de cablu care servesc la acoperirea orasului da un total foarte mare, a carui valoare ar depasi veniturile pe care providerii le realizeaza in acest oras. Alexandru Oprea, presedinte RCS, crede ca „introducerea unei taxe pe comunicatiile prin cablu este ilegala si incorecta pentru mediul de afaceri din Constanta, de aceea am atacat-o in instanta.“ Calculul unei sume datorate pentru aceasta taxa ar fi ingrijorator, „plata ei lunara putand depasi veniturile grupului RCS&RDS din Constanta. De altfel, este incorect ca aceasta taxa sa fie suportata tot de catre abonat.“Aurel Costea, director general al Astral Telecom, declarase, la mijlocul lunii februarie, ca taxa pe cablu este o greseala si precizase, de asemenea, ca veniturile realizate de Astral sunt inferioare acestei sume. Astazi, Costea spune ca Astral Telecom a actionat in judecata Primaria si ca prefera sa nu comenteze decat in fata instantei. Constantin Babus, director in Primaria Constanta al Directiei Administrarea Domeniului Public si Privat, spune ca a intervenit o regretabila eroare, ca „este vorba de fapt de o suma de 1.000 de lei pe metru liniar, dar lunar, nu pe zi.“ Babus precizeaza ca „indreptarea erorii materiale se va face in prima sedinta a Consiliului local.“
Taxa stabilita de Primarie nu este inca incasata
Babus motiveaza ca aceasta suma a fost introdusa pentru a asigura legalitatea acordarii autorizatiilor de instalare. Mai clar, cand furnizorii de telefonie, TV sau Internet doresc sa-si instaleze cablul pe stalpii care apartin municipalitatii, ei trebuie sa ceara de la primarie o autorizatie, iar pentru acordarea acesteia, „trebuie sa existe un statut“, de aceea primaria a instituit aceasta taxa, dupa parerea sa, „modica“. Este vorba de 1.000 lei pe luna pe metrul linar, or, nu cred ca pentru a-si monta 30 de metri de cablu intre doi stalpi ai municipalitatii, aceasta va fi o piedica.“ Babus mai explica faptul ca taxa nu va fi aplicata decat pentru instalarea pe stalpii municipalitatii. In Constanta, furnizorii de TV, telefonie si Internet folosesc stalpii Electrica, precum si pe cei ai societatii de transport urban. Babus a mai tinut sa mentioneze ca taxa nu a fost inca incasata, deoarece trebuie ca, pana la sfarsitul anului 2005, Primaria Constanta sa faca inventarul domeniului public si privat. Doar dupa aceea se va putea aplica taxa, stiindu-se exact numarul de stalpi in cauza. Babus a mai spus ca este foarte posibil ca stalpii sa fie incredintati spre administrare unei societati comerciale, Confort Urban. Aceasta este societatea comerciala a Consiliului Municipal si ea ar urma sa se ocupe de colectarea taxei respective. „Se estimeaza a se incasa din aceasta taxa circa 240-250 de milioane de lei pe an, bani ce constituie venituri la bugetul local.“ Ralu Filip, presedinte al Consiliului National al Audiovizualului, isi afirma dezaprobarea fata de introducerea unor taxe pe comunicatiile prin cablu. CNA a luat nota recent de hotararea Consiliului Municipal Constanta si declara ca „acest tip de taxa vizeaza, asadar, atat televiziunea prin cablu, cat si alte forme importante de comunicatie. Legea privind bugetele locale le permite autoritatilor respective sa stabileasca anumite taxe. CNA considera insa ca o taxa precum cea mentionata induce o scumpire a informatiei si este, astfel, de natura sa afecteze dreptul fundamental al publicului la informare.“
Si telefonia mobila este taxata
Aceeasi hotarare municipala prevede o alta taxa: este vorba despre o suma de 48 de milioane de lei pe an pentru fiecare amplasament de antena fixa pentru telefonia mobila. Potrivit hotararii, aceasta taxa este un venit cu destinatie speciala si este necesara pentru intretinerea retelei de iluminat public din Constanta. Mirela Radulescu, Legal & Tax Manager la Orange, spune ca „o hotarare a unui consiliu local este un act normativ a carui interpretare trebuie facuta de specialisti. Pana in acest moment, nu avem opinia finala a expertilor in domeniu, astfel incat nu ne putem pronunta asupra efectelor unui asemenea act.“ Dar reprezentantul Orange adauga ca „atunci cand compania a fost tratata abuziv prin acte normative, Orange a atacat in justitie legalitatea si temeinicia acestor acte si, din experienta, putem spune ca a avut castig de cauza in astfel de situatii. Romania este un stat de drept cu o ierarhie clara a legilor si nici o institutie publica, fie ea centrala, fie locala, nu poate sa ignore acest fapt.“ Constantin Babus spune ca aceasta taxa s-a instituit in 2002 si s-au incasat 1,3 miliarde lei in 2002, 4,6 miliarde lei in 2003 si 4,3 miliarde lei anul trecut.