Radu Oprea spune că Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, cea de-a patra ediţie a programului StartUp Nation. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a subliniat că finanţarea va fi asigurată din fonduri europene.

Radu Oprea a menţionat că alocaţia financiară nerambursabilă va fi de 250.000 de lei

De asemenea, el a menţionat că alocaţia financiară nerambursabilă va fi de 250.000 de lei (circa 50.000 de euro). Comparativ, suma obișnuia să fie de 200.000 de lei (circa 40.000 de euro). Amintim că programul vizează stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ministrul a ținut să-i mulțumească lui Adrian Câciu pentru faptul că a reuşit, împreună cu cei de la MIPE, care sunt furnizori ai schemei de ajutor de minimis, să găsească finanţare astfel încât să existe o nouă ediţie Startup Nation.

„Astăzi am aprobat ordonanţa Guvernului privind aprobarea şi implementarea programului pentru stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii – StartUp Nation 2024, adică a patra ediţie acestui program, de data aceasta cu finanţare din fonduri europene.

Îi mulţumesc ministrului Adrian Câciu pentru faptul că am reuşit împreună cu cei de la MIPE, de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care sunt furnizori ai schemei de ajutor de minimis, să găsim această finanţare din programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, astfel încât să avem o nouă ediţie Startup Nation”, a declarat Radu Oprea, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Ştefan Radu Oprea
SURSA FOTO: Facebook

Programul StartUp Nation are două componente majore

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a oferit mai multe detalii despre acest program. El spune că „este un program deja negociat cu ţinte din Uniunea Europeană”. Totodată, are două componente majore.

Prima vizează dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor până la 30 de ani, cu finanţare de 300 de milioane de euro. A doua vizează grupurile ţintă până în 35 de ani.

„Pentru că este un program deja negociat cu ţinte din Uniunea Europeană, are două componente majore. Unul pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor până la 30 de ani, cu finanţare de 300 de milioane de euro, şi a doua componentă este pentru grupurile ţintă până în 35 de ani, în care este o ţintă şi pe minoritatea romă.

De aceea tot acest program are întâi o parte de educaţie financiară, de formare profesională, de cursuri de formare. Vom avea o platformă pe care se vor înscrie companiile şi firmele de formare profesională acreditate, astfel încât să putem avea acces la cât mai multe persoane, în special din grupurile ţintă. Îmi doresc să avem şi module online pentru a putea să ajungem şi la cei din diaspora, astfel încât toţi cei care doresc să devină antreprenori în România să poată folosi şi această oportunitate.

După ce parcurg această etapă vor putea să depună proiectele. Elementul de noutate de anul acesta este faptul că alocaţia financiară nerambursabilă va fi de 250.000 de lei în loc de 200.000 de lei, aşa cum ne-am obişnuit până acum”, a explicat Radu Oprea.

Ministrul a adăugat că în luna septembrie va fi funcţională platforma pentru cursurile de formare profesională. Proiectele vor putea fi depuse în octombrie.

Oprea a prezentat date legate de primele două ediţii ale StartUp Nation

Radu Oprea a prezentat date legate de primele două ediţii ale StartUp Nation. La prima ediţie au fost investiţii 1.320.000.000 de lei. Din acestea, 420.000.000 au fost fonduri europene, 900.000.000 din bugetul de stat.

S-au creat 7.150 de întreprinderi şi în cinci ani de zile sunt active 6.534 de întreprinderi, adică 91,39%.

„Am făcut indicatorii de performanţă pentru prima şi a doua ediţie din StartUp Nation, care au deja perioada de monitorizare încheiată, la treia ediţie suntem în curs de efectuare a plăţilor. La prima ediţie am avut investiţii 1.320.000.000 de lei, din care 420.000.000 au fost fonduri europene, 900.000.000 din bugetul de stat.

S-au creat 7.150 de întreprinderi şi în cinci ani de zile sunt active 6.534 de întreprinderi, adică 91,39%. Am integrat trei baze de date de la Ministerul Muncii, de la Finanţe şi de la Registrul Comerţului ca să vedem exact activitatea acestor companii. Sunt astăzi 12.603 locuri de muncă care au fost create prin acest program şi, foarte important, avem o rentabilitate de 151%.

Ceea ce înseamnă că prin taxele şi impozitele plătite de către aceste companii într-un scenariu minimal, cu 1% impozit pe cifra de afaceri şi în ipoteza salariului minim pe economie, deja au fost colectate peste 460.000 de lei impozite şi taxe”, a conchis Oprea.