Radu Oprea, noi detalii despre programul „Femeia antreprenor”
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a declarat marți că antreprenorii au la dispoziție mai multe programe prin care pot obține fonduri, inclusiv un program dedicat femeilor intitulat „Femeia antreprenor”, care va fi lansat în perioada următoare.
Potrivit oficialului, „la cea de-a patra ediție a Start-Up Nation pe fonduri europene vor fi peste 440 de milioane de euro pentru antreprenori din programul de educare și ocupare, cu două etape unul de formare profesionale, cursuri de 40 de ore și cealaltă de depunere a planurilor de afaceri”.
„La sfârșitul lunii, pentru că am primit o veste bună de la STS că sunt gata cu platforma pe care ne putem înscrie, sunt acuma în probele tehnice, cred că la pe 30 iulie, la sfârșitul lunii, vom putea anunța deschiderea programului „Femeia antreprenor”.
Îl vom ține deschis 45 de zile, pentru că suntem într-o perioadă de vacanță. August este cunoscută pentru chestia aceasta. Nu avem principiu, primul venit, primul servit”, a declarat el.
Ulterior, Radu Oprea a oferit mai multe detalii privind programul „Femeia Antreprenor”.
„Programul va fi așa cum și l-au dorit doar doamnele antreprenor, pentru că întâmplător ne-am întâlnit împreună la minister pe 8 martie și atunci doamnele antreprenor reprezentate în asociații patronale au decis să fie un program deschis, nu un program de debut, de tip start-up”, a spus el.
Ajutor financiar de 40.000 – 50.000 de euro
Amintim că anul acesta, fermierii români care doresc să-și extindă activitățile, fie în zonele rurale, fie în cele urbane, vor avea acces la două programe de finanțare: Start-Up Nation și Femeia Antreprenor.
Aceste programe naționale nu sunt dedicate exclusiv fermierilor. Totuși, ele reprezintă alternative solide la submăsura 6.2 din PNDR 2014-2020, care se concentrează pe investițiile non-agricole în zonele rurale.
În luna martie, se estima că programul Femeia Antreprenor va oferi finanțare de până la 200.000 lei pe beneficiar, în timp ce Start-Up Nation va acorda 250.000 lei per beneficiar. Ambele programe de finanțare vor implica un nivel mai redus de cofinanțare în comparație cu liniile de finanțare din cadrul Planului Național Strategic, cu care fermierii români sunt familiarizați.
În acest an, au fost anunțate două noi oportunități de finanțare în afara finanțărilor agricole tradiționale deja cunoscute: cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și a doua ediție a programului Femeia Antreprenor, ambele având posibila dată de începere în jumătatea lunii mai.
Aceste programe sunt văzute ca alternative la măsura 6.2, având în vedere investițiile mici în spațiul rural, de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, cu cofinanțări mai reduse de 10% sau 15% față de liniile agricole curente. Fermierii interesați de diversificarea activităților sau de începerea unei afaceri non-agricole pot beneficia de aceste programe. Mai multe puteți citi aici.