Radu Petric: “Toti musca din cablu”

La 43 de ani, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), se numara printre “batranii” industriei de cablu din Romania. El cunoaste ca pe buzunarele sale toate probleme cu care se confrunta cablistii. Capital: Injuratura la adresa cablistilor este un loc comun. Spuneti-ne cea mai originala injuratura pe care ati auzit-o! Radu Petric: Trebuie sa fac apel la memorie, de pe vremea cand lucram direct cu abonatii... In general, injuraturile



La 43 de ani, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), se numara printre “batranii” industriei de cablu din Romania. El cunoaste ca pe buzunarele sale toate probleme cu care se confrunta cablistii.

Capital: Injuratura la adresa cablistilor este un loc comun. Spuneti-ne cea mai originala injuratura pe care ati auzit-o!


Radu Petric: Trebuie sa fac apel la memorie, de pe vremea cand lucram direct cu abonatii… In general, injuraturile la adresa cablistilor nu sunt originale, ci cat se poate de directe.

Capital: De ce sunt injurati acum cablistii?


Radu Petric: Din pacate, reteaua de cablu este dependenta de alimentarea cu energie electrica. Sunt clienti care au curent, dar vad purici pe ecran pentru ca energia este intrerupta undeva in aval pe retea. O alta problema este schimbarea grilei de programe. Exista presiuni mari asupra grilelor, pentru ca apar tot mai multe programe romanesti. Cand introduci un program, trebuie, in acelasi timp, sa scoti unul din grila, pentru ca nu exista capacitate suplimentara de transport, si atunci toate aceste miscari creeaza o stare de nemultumire.

Capital: La ultima Adunare Generala a ACC, in Consiliul Director a patruns compania Telemach, chiar firma dvs., alaturi de UPC si RCS. Ce pile ati avut ca sa ajungeti intre cei doi giganti din fruntea asociatiei?


Radu Petric: Nu este vorba de pile, ci de o conjunctura. Firmele UPC-Astral si RCS&RDS nu mai puteau conduce pe baza votului a carui greutate era echivalenta cu veniturile aduse asociatiei. Dupa ce Astral a fost preluat de UPC, in Consiliu ramasesera doua mari companii, UPC-Astral si RCS&RDS, si acestea au inteles sa revenim la structura cu un singur vot, adica fiecare companie are un vot in Consiliul Director. Cred ca “pila” mea a fost faptul ca majoritatea membrilor ACC a fost multumita de prestatia mea in functia de presedinte si atunci firma pe care o conduc a fost desemnata in Consiliul Director, alaturi de UPC-Astral si RCS&RDS.

Capital: Cu cine se lupta ACC?


Radu Petric: Se lupta, in primul rand, cu lipsa de informare a organelor de decizie. Observam ca foarte multe din actele ce reglementeaza activitatea noastra provin dintr-o necunoastere a realitatilor din industria de cablu. Se iau tot felul de hotarari in necunostinta de cauza si ne aduc prejudicii in activitatile noastre. Cel mai mare inamic este cadrul legislativ pe care il dorim cat se poate de flexibil si favorabil. Al doilea este mediul economic si, mai precis, puterea de cumparare a romanilor. Modernizam retelele ca sa aducem noi servicii, dar nu exista o putere de cumparare care sa suporte tarifele mai mari. Aici e marea bariera: serviciile pay TV, video-on-demand, pay-per-view, toate aceste lucruri noi se izbesc de nivelul de trai al romanilor.

Capital: Ralu Filip (presedintele CNA – n. red.) sau Zsolt Nagy (ministrul Comunicatiilor – n. red.)?


Radu Petric: Cu amandoi avem relatii de colaborare remarcabile. In ultimele iesiri in presa ale lui Ralu Filip, se poate vedea ca el este alaturi de cablu. La fel, ministrul Zsolt Nagy este initiatorul uneia dintre reglementarile pe care o asteptam de mult: accesul la infrastructura, chiria pe stalpi. Ei sunt aliatii nostri. Daca e sa numesc un dusman la ora aceasta, el este ministrul culturii.

Capital: De ce se plang cablistii de atatea taxe, de vreme ce ei lucreaza, in fapt, cu rate ale profitului ce merg si pana la 30%?


Radu Petric: Rata profitului nu este mare daca tinem seama ca, din profiturile obtinute, operatorii de cablu investesc permanent in modernizarea retelelor. Dezvoltarea din resursele proprii este foarte anevoioasa. Finantarea in cablu nu este usoara. O banca cere cablistului garantii colaterale, iar reteaua este inca expusa, nu este protejata prin legislatie. Afara, marile companii au ca tinta o rata a profitului de peste 70%, tocmai pentru a sustine investitiile.

Capital: Ce va enerveaza cel mai tare la politicienii romani cu care negociati legi mai bune pentru industria de cablu?


Radu Petric: Ma necajeste faptul ca, de multe ori, materialele pe care le trimitem lor pentru o mai buna informare nici macar nu sunt citite. Ajungem in situatia hilara de a trimite aceleasi hartii de cinci-sase ori unei persoane, ne intalnim cu aceasta si auzim replica: “Sa-mi trimiteti documentele!” De asemenea, de foarte multe ori, voteaza in necunostinta de cauza, fara sa faca un efort minim de documentare. Reflexul politicianului care ia o hotarare fara sa asculte cele doua parti este lucrul care ne supara cel mai tare.

Capital: Cine ameninta piata de cablu pe partea de distributie de divertisment: telefonia mobila, telefonia fixa, internetul sau programele TV proaste?


Radu Petric: Toti musca din cablu. Sunt multe programe romanesti lansate peste noapte, care fac presiuni asupra cablistilor, pe diverse cai, inclusiv politice, de a intra in grile. De asemenea, legea ne rechizitioneaza 25% din capacitatea de transport pentru must-carry. si telefonia mobila, cea fixa si internetul incearca sa muste din serviciul video. Este si ciudat, pentru ca 85% din venituri in comunicatii vin din serviciul de voce. Poate pentru ca muscam si noi din telefonie… Dar concurentul nostru adevarat este platforma digitala, care vine cu un continut echivalent si la un pret comparabil.


Capital: National Geographic sau Discovery Channel?


Radu Petric: Dupa cum bine stiti, eu sunt implicat de zece ani in activitatea lui National Geografic. Regret ca nu am reusit sa-l aduc in Romania ceva mai devreme, pentru ca raportul dintre cele doua programe ar fi fost altul acum. Amandoua sunt favoritele mele, pentru ca eu sunt un telespectator de documentare.

Capital: Al catelea milionar in dolari sunteti in piata de cablu?


Radu Petric: Daca este sa luam valoarea retelei mele la valoarea ultimei tranzactii de cablu din piata, atunci sunt milionar in dolari. Daca e sa luam veniturile mele, nu sunt milionar. Cifra de afaceri cumulata pe cablu, distributia de echipamente si de programe a companiilor pe care le conduc a fost de 17 milioane de RON in 2005.

Finantarea in cablu nu este usoara. O banca cere cablistului garantii colaterale, iar reteaua este inca expusa si nu este protejata prin legislatie.

Radu Petric

Carte de vizita

• Radu Petric (n. 1963, Baia Mare) este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii Cluj, promotia 1987. Este membru fondator si membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Profesionale Romane de Comunicatii prin Cablu (ACC) din 1994. A devenit presedinte al Consiliului Director al ACC din mai 2001.

• Din 1993, este asociat si director general al grupului de firme Telemach. Domenii de activitate ale grupului: distributia de echipamente de televiziune prin cablu si comunicatii de banda larga, consultanta si proiectare de retele de comunicatii, distributie de programe TV si o retea de televiziune prin cablu, la Piatra Neamt.