În prezent, programul Start-up Nation, lansat anul trecut, se află în parametrii prognozați, fiind realizate plăți către 1.300 din cei 8.444 de beneficiari, spune noul ministru de resort, Radu Ștefan Oprea. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru echilibrarea raportului dintre export si import poate fi influențat de redeschiderea unor piețe, odată tradiționale pentru România, precum China, Asia sau nordul Africii.

Capital: De când ați preluat acest portofoliu, ce realizări ați avut şi care sunt priorităţile pentru perioada imediat următoare?
Radu Ștefan Oprea:
 În primul rând, am evaluat foarte atent Start-up Nation 2017 astfel încât să reușim să îi dăm o anumită fluiditate. În perioada în care am ajuns în minister, la Fondul de Garantare și Fondul de Contragarantare era o problemă: existau proiecte în așteptare și de câteva luni. Am reușit să-i conving să aloce resurse suplimentare, astfel încât, astăzi, programul Start-up Nation 2017 funcționează în parametrii prognozați. Asta înseamnă că din 8.444 de proiecte semnate, până pe 23 aprilie, au fost virate plăți către 1.270 de beneficiari. Mai mult, au fost contactați toți cei care nu au depus cererile de plată, astfel încât să le asigurăm consiliere și să le explicăm că trebuie să depună cât mai repede cererile pentru că banii sunt pregătiți, îi așteaptă.
 

Capital: De câte luni este nevoie pentru a ajunge banii către beneficiari?
Radu Ștefan Oprea:
 Noi suntem pregătiți să facem plata imediat ce primim cererile, după inspecția în teren. Depinde doar de cât de repede se organizează antreprenorii. Programul Start-Up Nation 2017 se derulează în parametri normali, ultima cerere de plată urmând a fi transmisă până la data de 29 septembrie 2018.
Acum, pregătim ediția Start-Up Nation 2018. Vrem să învățăm din lecțiile Start-up Nation 2017. Ne dorim să unifornizăm, să transparetizăm și să simplificăm acest proces. Am ajuns la o clarificare a tuturor lucrurilor, nu foarte bine lămurite în 2017. Avem deja un ghid, care urmează să fie publicat. Acest document curpinde procedurile operaționale, ce trebuie să aibe anteprenorul atunci când intră într-un contact cu un reprezentant al băncii sau agenția.

 

Capital: Au fost cazuri de vânzare a acestor proiecte din programul Start-up Nation, pe diverse site-uri, ce se întâmplă în cazul acestor persoane?
Radu Ștefan Oprea:
 Am văzut cifrele exacte, vânzările efective nu s-au întâmplat. Cesiunea părților sociale este un drept, acest lucru nu poate fi interzis în România. Au fost mai multe discuții privind limitarea valorii numărului de părți sociale care se pot cesiona. Este nevoie de finanțare și în următorii ani, poate veni un alt antrepernopr de succes si să aibe infuzie de capital, astfel se poate cesiona un numar de părți sociale. Acest lucru nu se poate interzice, practic am lua din posibilitatea de finanțare a unui Start-up care poate fi un succes financiar.

Capital: Cum putem cataloga acest program, întrucât rezultate nu s-au ridicat la nivelul promisiunilor?
Radu Ștefan Oprea: Start-up Nation a fost lansat ca fiind unul dintre proiecele principale ale actualului guvern. Programul este prioritar pentru noi, datorită beneficiilor pe care le aduce în plan economic și social, prin crearea a 21.000 de noi locuri de muncă în România, din care peste 16.000 în rândul șomerilor, absolvenților sau persoanelor defavorizate. Ultima plată către beneficiarii programului va fi efectuată până la sfârșitul lunii decembrie 2018. 
Viata unui IMM trebuie susținută, avem diverse programe de dezvoltare, vorbesc aici de microindustrializare, care înseamnă o alocație financiară nerambursabilă de 450.000 lei, cu cofinanțare de 10% din partea antreprenorului, programul pentru dezvoltarea activităților comerciale, aici avem până la 250.000 lei, alocație financiară nerambursabilă, 10% cofinanțare. Internaționalizarea este un alt proiect important, care însemnă 50.000 lei pentru oricare companie care dorește să participe în nume individual la orice târg sau expoziție internațională.

Capital: Câți bani există pentru programul Start-up Nation 2018?
Radu Ștefan Oprea:
 Banii pentru acest an sunt cei care asigură cele 10.000 de proiecte pe care le avem în program cu valoarea de 200.000 lei alocatie financiară nerambursabilă pentru fiecare proiect. Eu mă aștept ca numărul de proiecte depuse să fie mult mai mare, probabil peste 30.000 de proiecte la nivelul țării.

 

Capital: Când estimați ca va fi lansat Start-up Nation 2018?
Radu Ștefan Oprea:
 Implementarea Programului Start-Up Nation 2018 se va derula în acord cu 3 principii procedurale menite să înlesnească accesul beneficiarilor la finanțare, și anume: simplificare, transparentizare, uniformizare. În acest sens va fi publicat un ghid privind procedurile de implementare a programului, astfel încât la toate ghișeele băncilor partenere și cele ale agențiilor locale să existe un tratament egal și să fie utilizate aceleași documentații. În condițiile simplificării și uniformizării proceselor de acordare a sumelor plătite prin intermediul programului Start-Up Nation 2018, termenul estimat pentru efectuarea plăților este de 3 luni de la lansarea acestuia. Termenul de lansare a programului Start-Up Nation 2018 va fi influențat în principal de rapiditatea efectuării plăților aferente etapei din anul 2017, toate resursele financiare fiind disponibile în acest sens.
O suprapunere în efectuarea plăților, inspecțiilor în teren, ar face să avem o întâziere față de ceea noi ne dorim. Eu nu aș lansa o dată exactă.

Priorități în comerț

Capital: Anul trecut am avut deficit comercial record, în acest an, importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, iar circa 75% sunt către țările UE. Ce poate face România să nu mai fie atât de dependentă de comerțul intra-UE?
Radu Ștefan Oprea: Am stabilit anumite priorități, trebuie să fim o prezență activă pe piețe care odată erau tradiționale, ne dorim să fim activi atât în zona Asia, cât și în Golf. Suntem într-un dialog continuu pe aceste piețe, am avut întâlniri cu ambasadorii țărilor respective, pentru a putea dezvolta partea de cadru instituțional. Am fost în Turkmenistan, unde am discutat posibilitatea de a crește relatiile economice în această zonă.

 

Capital: Anul trecut, fostul ministru al Mediului de Afaceri avea un plan referitor la consilierii economici, sunt țări în care nu avem deloc exporturi. Aveți în plan o reorganizare în acest sens?
Radu Ștefan Oprea:
 Eu provin din mediul de afaceri, am avut experiențe plăcute și mai puțin plăcute. Eu am fost unul dintre cei care îi căutam atunci când încercam să intru pe o piață externă. Sunt foarte multe lucruri de îmbunătățit, am fost la o întâlnire bcu oamenii de afaceri unde am întrebat câți îi cunosc sau câți au încercat să intre în contact cu consilierii economici. Am constatat că nu îi cunosc, că nu iau legătura cu ei. Trebuie să devenim mult mai transparenți astfel încât cei care își doresc să ajungă pe piețe externe să pună mâna pe telefon, să transmită un email către consilierul economic din acea țară.

Capital: Puteți enumera cinci țări unde România are nevoie de o prezență mai vizibilă și ce fel de afaceri românești ar putea avea succes?
Radu Ștefan Oprea:
 Tocmai am avut o întâlnire cu ambasadorul Republici Populare Chineze, unde am discutat despre organizarea primului târg internațional de import chinez la Shanghai. Este un eveniment unic, fiind primul târg în care se deschide pentru noi piața chineză. Prezența României trebuie să fie masivă, trebuie să știm să profităm de aceasta oportunitate. Am discutat despre ideea în care au început să intre anumite produse pe piața chineză, inclusiv apa minerala Borsec sau vinurile, produse dorite de o anumită zonă unde se cere calitate.
Totodată, sunt importante țările din Golf, zona Africii de Nord pentru ca sunt piețe traditionale pentru noi, unde produsele sunt cunoscute și unde încă se vorbește foarte bine despre România.

Capital: Care este stadiul programului Invest Romania?
Radu Ștefan Oprea:
 Este un departament foarte activ, avem un portofoliu însemnat de clienți, noi suntem poarta de intrare pentru acel potențial investitor în Romania, punem la dispoziție toate informațiile care pot însemna o decizie favorabilă de a investi în România în domenii precum agricultura, automotive sau centre de resure.

Capital: În programul de guvernare s-a pus problema aducerii românilor din străinătate. Există programe de finantare pentru românii care vor să se întoarcă în România să deschidă o afacere?

Radu Ștefan Oprea: Există Start-up Diaspora, un program gestionat de colegii din Ministerul Românilor de Pretutindeni. Astfel de programe se pot adresa celor care au spirit antreprenorial și care au învățat că un motor economic important înseamnă IMM-urile.

 

Radu Ştefan Oprea – ministru pentru Mediul de Afaceri și senator 

  • Are 47 de ani, este căsătorit şi are doi copii. A condus Comisia pentru Dezvoltare și Strategie Economică din Senat și a fost prefect al judeţului Prahova timp de nouă luni. 
  • A absolvit Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti, timp de mai mulți ani a fost administratorul unor firme în domenul construcţiilor, hotelier, servicii publice și instalaţii electrice.

Acest articol a fost publicat în numărul 17 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 30 aprilie – 6 mai 2018