Se știe că mai multe afaceri autohtone au fost mutate cu rezidența fiscală în Cipru pentru a beneficia de fiscalitatea avantajoasă în privința holdingurilor, dar se pare că nici un mare om de afaceri din Top 300 nu a fost afectat de criza din Cipru, după cum au declarat până acum.
Mai mult decât atât, un proeminent om de afaceri din industria alimentară spune că băncile cipriote erau folosite de străini care dețineau bani negri.
“Am ales să am deschid o firmă în Cipru pentru optimizare fiscală. Asta a presupus automat și deschiderea unui cont la o bancă din Cipru, pentru a plăti serviciile financiare de acolo. Dar strict pentru asta este acel cont, nu pentru a ține sume considerabile în el sau pentru a opera principalele tranzacții prin el. În fiecare lună transfer din România în contul de la banca cipriotă circa 1.200 euro pentru plata serviciilor financiare, așa că nu aveam cum să fiu afectat de măsurile luate de autoritățile din Cipru”, a declarat pentru Capital Radu Timiș, patronul producătorului de mezeluri CrisTim.
“Dacă ai bani negri, îi ții în Cipru. Dacă nu ai bani negri, nu ai de ce să îi ții în Cipru. Nici măcar din punct de vedere al dobânzilor nu renta să îi ții în Cipru, pentru că dobânzile sunt mai bune în România. Ar putea fi totuși afectați românii care au vândut recent un business înregistrat în Cipru și, până să se fi hotărât în ce să îi reinvestească, să îi fi prins cu banii în conturile din Cipru”, a spus Timiș.
Și alți milionari din TOP 300 care au holdinguri deschise în Cipru, printre care Ion Ion Țiriac sau Raul Ciurtin (patronul Albalact), au declarat pentru Capital că nu au fost afectați de deciziile luate de guvernul cipriot.
Daca Ion Ion Țiriac spune că depozitele firmelor sale din Cipru nu au fost afectate, Raul Ciurtin spune că nu are deloc conturi deschise în Cipru și plătește direct din România.
“Nu avem conturi acolo, deci nu am fost afectați. Nu am folosit bănci din Cipru, toate operațiunile le desfășurăm prin bănci din România”, a declarat Ciurtin, care anul trecut și-a transferat o participație semnificativă în cadrul Albalact către un holding din Cipru, pe care îl controlează 100%.
Rămâne de văzut care sunt acei români care dețineau sume considerabile în băncile din Cipru, circa 100 milioane euro, și care au acum conturile înghețate, urmând să  sufere o pierdere cuprinsă între 40% și 80%.