Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii și fondator al grupului Cris-Tim, a declarat că reducerea TVA la produsele alimentare a fost o măsură bună pentru economie chiar dacă au existat mulți opozanți ai acestei scăderi, iar rezultatele anunțate ieri de ANAF referitoare la încasările de TVA din luna iunie confirmă efectele pozitive.
"Pot să spun acum că Guvernul a avut curajul de a reduce FMI, deși experții de la FMI, Banca Mondială sau diverși comentatori economici spuneau că nu e măsură sustenabilă și nicidecum nu se vor strânge banii estimați la încasările de TVA", a spus Radu Timiș în cadrul unei conferințe privind primele rezultate ale reducerii TVA, eveniment la care a fost prezent și președintele ANAF, Gelu Diaconu.
În ceea ce privește evaziunea fiscală, președintele grupului Cris-Tim, liderul pieței locale de mezeluri, a precizat că nivelul actual de 9% al TVA nu mai este tentant pentru cei care vor să riște și să ocolească legislația. El a menționat totodată că un bilanț clar al reducerii evaziunii ca urmare a scăderii TVA se va putea realiza abia după 6 luni de la data intrării în vigoare a acestei măsuri.
La rândul său, președintele ANAF a precizat că evaziunea în materie de achiziţii intracomunitare reprezintă la ora actuală o excepţie.
'Datorită acţiunilor antifraudă, astăzi evaziunea în materie de achiziţii intracomunitare reprezintă excepţia şi se produce în general pe transporturi de cantităţi mici", a spus Diaconu, precizând că nu poate oferi date despre evaziunea fiscală din sectorul de carne, însă poate spune că anterior acestei măsuri zilnic în România ajungeau zeci de tiruri cu carne și cu produse alimentare fără ca marfa să fie fiscalizată, iar statul să poate încasa TVA.
Citiți și: Şeful fiscului: Lunar, scoatem din piaţă sute de firme fantomă
Consum în creștere
Reducerea TVA de la 1 iunie a dus deja la creşterea consumului de carne şi produse din carne, mai spune Radu Timiş. "La produsele crud-uscate, în luna iunie faţă de luna mai am avut o creştere 14,9%, iar luna iulie faţă de mai, de 21,8%. De exemplu, la diverse: mici, slănină, carne tocată am înregistrat un plus de 7,1% în prima lună de aplicare a TVA de 9%, iar în iulie față de mai creșterea a fost de 20,5%. La niciun produs nu s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește consumul", spune Radu Timiş, cu mențiunea că această creștere a consumului produselor de carne se datorează prețurilor mai mici ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9%.
La modul general, reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare a determinat creşteri de până la 25% pe zona de procesare carne în acest an faţă de anul trecut', a afirmat Radu Timiş. Potrivit acestuia, la bugetul de stat vor intra din ce în ce mai mulţi bani în urma reducerii TVA, pe măsură ce comportamentul jucătorilor din piaţă se va schimba.
"În momentul în care jucătorii din piaţă îşi vor schimba comportamentul, la bugetul de stat vor intra din ce în ce mai mulţi bani în urma reducerii TVA. De asemenea, efectele reducerii TVA se vor vedea şi în obţinerea unei industrii consolidate şi într-un consum mai mare în rândul populaţiei", a mai spus președintele ARC.
Mai mult, antreprenorul a precizat că datorită reducerii TVA consumatorii au acces la produsele de calitate superioară la prețuri mai bune.
Cu 48,46 milioane lei a încasat mai mult din TVA statul român luna trecută faţă de iulie 2014, deşi acesta a fost primul interval lunar în care a funcţionat o taxă pe valoarea adăugată redusă la 9%.
Citiți și: Cum au arătat veniturile bugetare cu TVA redus la alimente