Incidentele frecvente cu dronele rusești pe teritoriul României ridică o problemă urgentă: legea împiedică Armata Română să riposteze, dezvăluie Radu Tudor.
Radu Tudor a explicat că, din cauza legii, Armata Română poate folosi armamentul doar în poligoane și centre de instrucție
Radu Tudor scrie pe blogul său că incidentele frecvente cu dronele rusești care cad pe teritoriul României aduc în prim-plan o problemă legislativă crucială. El subliniază că, din cauza unor restricții legale, Armata Română nu are permisiunea de a deschide focul asupra dronelor rusești, chiar și în situații de urgență.
Astfel, sistemele de apărare antiaeriană nu pot fi utilizate împotriva dronelor rusești care intră sau cad pe teritoriul României, în regiunea de est. Legislația actuală permite interpretări în cazul violării spațiului aerian românesc.
„Pe scurt, Armata Română nu poate folosi armamentul și muniția din dotare decât în poligoane și centre de instrucție (…) Pentru că dronele rusești nu cad în interiorul poligoanelor, ci aiurea, pe teritoriul României cu precădere în zona de est, sistemele de apărare antiaeriană, cu diverse calibre, nu poate fi legal utilizat. În privința violării spațiului aerian românesc, avem câteva prevederi legale ce lasă, din păcate, loc interpretărilor (…)
Este, așadar, un cerc vicios. MApN este abilitat să aplice interzicerea zborurilor dronelor cu explozivi. Dar nu are capacitatea legală de a folosi armamentul și muniția în afara poligoanelor. Iar de mai bine de un an, de când ne confruntăm cu violarea spațiului aerian sau a celui terestru de către dronele rusești, nimeni nu a dorit să modifice legislația pentru a oferi Armatei capacitatea legală de ripostă militară”, conform sursei citate.
Ministerul Apărării Naționale a comunicat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sistemul radar a detectat și monitorizat o dronă care a traversat spațiul aerian al României înainte de a se îndrepta spre Ucraina.
Traseul dronei a fost supravegheat și de două avioane F-16
În plus, există indicii că fragmente ale dronei ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava.
”Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina.
Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită, în proximitatea localităţii Periprava.
Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol, cercetări în zonă”, au transmis reprezentanţii MApN.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-Alert a fost trimis locuitorilor din județele Tulcea și Constanța. Avertismentul a semnalat riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian ca urmare a unui atac rusesc asupra Ucrainei, în apropierea graniței cu România.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), explică faptul că mesajele de alertă sunt emise atunci când există orice risc, chiar și mic, pentru a permite populației să ia măsuri de protecție.
”A da un mesaj noaptea pe un judeţ sau pe două judeţe întregi înseamă că a fost o motivare”, a transmis acesta.