Radu Tudor trage semnalul de alarmă: Incident militar extrem de grav în Marea Neagră! Este fără precedent ca o navă NATO să fie atacată de forțele militare rusești, în proximitatea Peninsulei Crimeea. Se cere intervenția de urgență a aliaților.
Radu Tudor trage semnalul de alarmă: Incident militar extrem de grav în Marea Neagră! Analistul militar solicită reacția urgentă a NATO.
El spune că nu credea că se va ajunge aici. Totuși, avertismente legate de situația extrem de tensionată din regiune au mai existat.
Radu Tudor trage semnalul de alarmă! Provocări lansate de Federația Rusă
Forțele navale rusești au tras focuri de avertisment spre un distrugător britanic din Marea Neagră. Analistul militar Radu Tudor a comentat acest subiect, la Antena 3.
„Un incident extrem de grav, care se înscrie pe linia continuării provocărilor lansate de Federația Rusă în Marea Neagră.
În ultimii cinci ani de zile, avem peste 100 de incidente aeriene create de Moscova în Marea Neagră, dar ceea ce se întâmplă astăzi e de o gravitate fără precedent, pentru că a trage focuri de armă dintr-un avion de luptă, împotriva unei nave militare aparținând NATO, un astfel de comportament trebuie extrem de serios sancționat pe plan internațional și trebuie lansate avertismente asupra Federației Ruse, să înceteze acest comportament agresiv și lipsit de predictibilitate, de care dă dovadă permanent în ultimii ani.
”Nu credeam că se va ajunge aici”
Nu credeam că se va ajunge aici, acum e vorba de o navă britanică, care a intrat în bazinul Mării Negre pentru a participa la unele exerciții de apărare.
Faptul că Rusia consideră Marea Neagră un soi de proprietate este în neregulă, apoi faptul că se comportă agresiv și că folosește muniție de război împotriva unor nave NATO demonstrează cât de departe vor și pot să meargă din perspectiva comportamentului agresiv.
Este nevoie de o reacție urgentă a NATO și a tuturor capitalelor din Alianță, pentru a avertiza Rusia să nu continue pe această cale, pentru că s-ar putea să provoace ceea ce nu își dorește”, a explicat Radu Tudor, la Antena 3.
Ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării
O navă militară rusă a tras focuri de avertisment spre un distrugător britanic, iar un avion de vânătoare rus a lansat bombe în apropierea navei militare britanice, în Marea Neagră, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova.
Ministerul rus al Apărării susţine, conform agenţiilor de presă RIA Novosti şi Reuters, că distrugătorul HMS Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol.
În contextul în care echipajul distrugătorului nu a reacţionat la avertismentele verbale, o navă a Flotei ruse a Mării Negre a tras focuri de avertisment, iar un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment în apropierea navei militare britanice.
Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse.
După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării. În Marea Neagră se află în prezent distrugătorul britanic HMS Defender, fregata olandeză Everton şi un distrugător al Statelor Unite.
Londra neagă incidentul
De cealaltă parte, Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse, relatează Reuters.
”Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (…) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor”, notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.
”Nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional”, mai afirmă ministerul britanic.
Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.
Ucraina solicită cooperarea NATO
”Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă”, a explicat Wallace.
O reacţie a venit şi din partea Ucrainei, al cărei ministru de externe Dmitro Kuleba a spus că acest incident arată că ”politicile agresive şi provocatoare” ale Rusiei în Marea Neagră şi în apropierea Mării Azov constituie ”o ameninţare continuă la adresa Ucrainei şi a aliaţilor săi”. El a cerut NATO să coopereze cu Ucraina în Marea Neagră.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate din cauza activităţilor militare ruse în apropierea Ucrainei şi a anexării, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.